1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Birtane Araştırma İstedi
Birtane Araştırma İstedi

Birtane Araştırma İstedi

Kars Katı Atık Depolama ve Ayrıştırma Tesisi için meclis Araştırması istendi...

A+A-

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Kars’ta Katı Düzenli Depolama ve Ayrıştırma Tesisi olmamasından dolayı yaşanan sorunların tespit edilerek alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 104. ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını istedi.

GEREKÇE

Kars’ın Karadağ Mahallesinin çöp sorununa ilişkin verdiğimiz 7/9048 esas numaralı ilk soru önergemizin 09.07.2012 tarihli cevabında; 45900 m2 alan ve 744000 m3 Katı Atık Depolama kapasiteli tesisin %43 seviyesinde olduğu, proje kapsamındaki çalışmalara devam edildiği, 2012 yılı içerisinde tamamlanmasının planlandığı, projenin tamamlanması ile birlikte Karadağ Mahallesinin çöp sorununun çözümlenmiş olacağı ifade edilmiştir. 

Ancak o tarihten sonra yaptığımız gözlemler neticesinde, Karadağ Mahallesinin çöp sorununun çözümlenmediği, etrafa yayılan çöplerin mahalle sakinlerinin sağlığını tehdit etmeye devam ettiği ve Katı Atık Depolama tesisinin faaliyete geçirilmediği tespit edilmiştir. Ayrıca belediyenin ihale açtığı ve alandaki plastik maddeleri toplattığı, ancak bu faaliyetin, çöp alanının temizlenmesine bir katkısı olmadığı da bilinmektedir. Çünkü kirliliği oluşturan atıklar mahallenin tüm çevresine yayılmakta, çöpler döküldüğü alandan ara sokaklara kadar dağılmaktadır. Kars’ın kent merkezindeki bir mahalle, böylelikle çöp alanı olarak kullanılmaya devam ediyor ve uyarılara rağmen hiç bir önlem alınmıyor.

Konuyu takip amaçlı verdiğimiz sonraki önergeye cevap teşkil edecek bilgilere göre ise Karadağ Mahallesine ait bir alanda, Katı Düzenli Depolama ve Ayrıştırma Tesisinin yapımına başlandığı ancak gerek ödenek yetersizliği gerekse Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 29/05/2009 tarih ve 1300 sayılı kararı ile taşınmaz sit alanı olarak ilan edilmesi ve düzenli depolama ve ayrıştırma tesisinin başka bir alana taşınmasının gündeme gelmesi nedeniyle projenin tamamlanmasının mümkün olmadığı, Erzurum 2. Bölge İdare Mahkemesinde 2012/720 esas sayılı dosya üzerinden açılan davanın henüz sonuçlanmadığı, bu nedenle de çalışmanın öngörülen zaman içinde tamamlanmadığı anlaşılmıştır.

Sonuç olarak, ilk önce, Karadağ Mahallesinin çöp sorununun 2012 yılında tamamen çözüleceği söylenmiş ancak sorun olduğu gibi yerinde durmuştur. Son olarak ise başka gerekçeler öne sürülerek Kars’ın Karadağ Mahallesinin çöp alanı olarak kullanılmasına devam edilmektedir.

Şu an Kars’ın Katı Düzenli Depolama ve Ayrıştırma Tesisi ihtiyacının nasıl bir yöntemle ve ne zaman çözüleceğine dair bir bilgi yoktur. Konun bir an önce gündeme alınarak, çözüme kavuşturulması için meclis araştırması açılmasını Genel Kurul’un takdirine bırakıyoruz.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.