1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bir İnsanlık Suçu : Hocalı
Bir İnsanlık Suçu : Hocalı

Bir İnsanlık Suçu : Hocalı

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanlı, Hocalı katliamının, insanlığa karşı işlenen soykırım olduğunu belirtti.

A+A-

Hocalı katliamının 23. yıldönümü münasebetiyle açıklama yapan Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanlı, 1992 yılında Şubat’ın 25’ini 26’ıya bağlayan gece Ermeni silahlı birliklerinin ve eski Sovyetler Birliği'ne ait olan, o dönemde Dağlık Karabağ'ın Hankendi kentinde bulunan 366. alayın katılımıyla yedi bine yakın Azerbaycanlının yaşadığı Hocalı şehrine 5 yönden saldırdıklarını söyledi.

Süleymanlı, “Saldırı sırasında Hocalı’da yaklaşık 3 bin kişi yaşıyordu. O zamana kadar Hocalı şehri artık dört aydan fazla tam abluka durumunda olduğundan ciddi gıda sıkıntısı yaşıyordu. Kentte çok sayıda hasta, yaralılar, yaşlılar, kadınlar ve çocuklar vardı. O gece Hocalı şehri yerle bir edildi. Ermeniler silahsız sivil nüfusu vahşetle yok ederek, Hocalı soykırımını gerçekleştirdiler. Bu vahşi saldırıda amaç kentin bütün halkını yok etmekti. Ancak sırf tesadüfler sonucu pek çok Hocalı sakini tarihe tanıklık etmek için sağ kaldı” dedi.

“TÜM İNSANLIĞA KARŞI İŞLENMİŞ BU TARİHİ KATLİAMIN ORGANİZATÖRÜ ERMENİ MİLLİYETÇİLİĞİDİR”

"Hocalı soykırımında 613 kişi hayatını kaybetmiş, binden fazla sivil halk kurşun yarası alarak sakatlanmış, bin 275 kişi rehin alınmıştır" diyen Süleymanlı, “Bunlardan 150 kişinin akıbeti bugüne kadar belli değildir. Katledilenlerin 106’sı kadın, 63'ü çocuk, 70'i ise yaşlıydı. Sakat olanlardan 76 kişi ergenlik yaşından küçük çocuklardır. Bu katliam sonucunda 8 aile tamamen yok edilmiş, 25 çocuk anne ve babasını, 130 çocuk ise ebeveynlerinden birini kaybetti. Şehit olanlardan 56 kişi vahşice canlı olarak yakılmış, kafa derileri soyulmuş, kafaları ve diğer vücut organları kesilmiş, gözleri çıkarılmış, hamile kadınların karnı süngü ile delinmiştir. Düşünmesi bile korkunç olan bu olay, 20. yüzyılın sonunda dünyanın gözü önünde gerçekleşmiştir. Fakat dünya bilmelidir ki, sadece Azerbaycanlılara karşı değil, tüm insanlığa karşı işlenmiş bu tarihi katliamın organizatörü Ermeni milliyetçiliğidir. 20. yüzyılın en dehşetli faciaları varsayılmış Hatın, Hiroşima, Nagazaki, Songmi, Liditse gibi insan felaketleri arasında Hocalı soykırımı da eklenmiştir. Belirtmek isteriz ki bu katliamı Ermenistan eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan, şimdiki Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve savunma bakanı Seyran Oqanyan bizzat organize edip gerçekleştirmişlerdir. Bugün de Hocalı katliamı birçok ülkede ve ABD'nin çeşitli eyaletlerinde soykırım olarak resmen tanınmıştır” şeklinde konuştu.

Başkonsolos Ayhan Süleymanlı, daha sonra özetle şunları söyledi:

“Artık, Panama, Honduras, Meksika, Kolombiya, Peru, Pakistan İslam Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Romanya, Çek Cumhuriyeti, Sudan, Ürdün devletlerinin parlamentoları ve İslam İşbirliği Teşkilatı Hocalı soykırımını tanımışlar. İnanıyoruz ki, Hocalı katliamı ile ilgili ilerleyen yıllarda farklı devletlerden oluşan bu liste daha da artacaktır ve dünya Hocalı katliamına sessiz kalmayacaktır. Bir daha beyan ediyoruz ki, Hocalı faciası uluslararası hukuk ilkelerine göre soykırımıdır. Ermenistan, sorunla ilgili kabul edilmiş uluslararası belgelerin hükümlerini yerine getirmeli, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü sağlanmalı, Azerbaycanlı esir ve rehineler serbest bırakılmalı, mülteci ve zorunlu göçmenlerin bozulmuş hakları geri kazanılmalı, onlar kendi yurtlarına geri dönmelidirler.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.