1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Beylerbeyi Sarayı Yıkılıyor
Beylerbeyi Sarayı Yıkılıyor

Beylerbeyi Sarayı Yıkılıyor

Kars Kalesi’ne çıkarken, eski Fen Lisesi’nin arkasında bulunan tarihi Beylerbeyi Sarayı yıkılmaya yüz tuttu.

A+A-

Her gün yüzlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ettiği Beylerbeyi Sarayı Kars’taki tabyalar gibi ilgisizlik ve bakımsızlıktan dolayı duvarları yıkılmış vaziyette bulunuyor.

Merkez Kaleiçi Mahallesi’nde bulunan 1579 yılında Lala Mustafa paşa tarafından Erzurum eyaleti askerine yaptırılan Beylerbeyi Sarayı, 1828 yılında Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Ermeniler yıkmıştı. Ermenilerin yıktığı günden günümüze kadar aynı şekilde bırakılan saray önüne yapılan okul binasıyla da adeta önü kesilmiş oldu. Kalenin altında Harakani Türbesi’nin üstünde bulunan sarayın etrafında da tarihi yapılar bulunuyor. Yıllarca el vurulmayan saray her geçen gün biraz daha yıkılarak kaybolmaya yüz tutuyor.

 

Beylerbeyi Sarayı’nı gezen çok sayıda turist, yetkililerin buraya kısa sürede çözüm bulması gerektiğini, aksi takdirde 4 duvarı kalan, kalan duvarlarının da yarısı yıkılan sarayın tamamen yıkılacağını kaydettiler.

BEYLERBEYİ SARAYI

Osmanlı döneminde Kars’ta yapılan en güzel sivil mimari örneklerinden birisi olan sarayın duvarları kesme taş ve moloz taştan yapılmıştır. İki katlı olan sarayın ön cephesinde yuvarlak kemerli giriş kapısı bulunuyordu. Cephe duvarları üzerinde iki sıralı yuvarlak kemerli pencerelerle sıralanan saray yıkılmış vaziyette. Üzeri tamamen yıkılmış olan sarayın içerisi otlarla dolu vaziyette yeniden o ihtişamlı yıllarına dönmeyi bekliyor.

Kültür ve Turizm Müdürlüğü korumasında bulunan Beylerbeyi sarayı kısa sürede koruma ve bakım altına alınmaz ise yıkılarak tarihin karanlıklarında yerini alacak.

Ön tarafı fen lise tarafından kesilen Beylerbeyi Sarayı yıkılmış ve bakımsız olmasına rağmen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Öte yandan 1828 yılında Osmanlı-Rus savaşı sırasında Ermeniler tarafından yıkılan sarayın o günden günümüze kadar onarılmadığı kaydedildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.