1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. BES, İli’nin ölümünü araştırıyor
BES, İli’nin ölümünü araştırıyor

BES, İli’nin ölümünü araştırıyor

BES Kars İl Temsilcisi Hayati Mehmetoğlu, İli’nin ölümünü araştırıyor...

A+A-

BES Kars İl Temsilcisi Hayati Mehmetoğlu açıklamasında, “Bilindiği üzere İlker İLİ adlı hemşerimiz Kars’ın Arpaçay ilçesi Koçköyü yaylasında yol yapım çalışması yaparken kullanmış olduğu greyderin altında kalmış ve feci şekilde hayatını kaybetmiştir. Merhuma Allahtan rahmet, ailesine sabırlar diliyoruz.” dedi.

Mehmetoğlu daha sonra şu ifadelerde bulundu:

Büro Emekçileri Sendikası olarak hem toplumsal farkındalık yaratmak, kamuoyu duyarlılığı oluşturmak ve hemde iş güvenliği  ve sağlığı  hususunda toplumun doğru bilgilendirilmesi için   vicdani bir sorumluluğumuzun olduğunun farkındayız.

Bu anlamda bu yaşanan ölüm olayı  bir kader yada bir iş kazası olarak topluma lanse edilmemelidir. Bizim açımızdan bu düpedüz bir iş cinayetidir.

Daha çok kısa bir  zaman önce  somada 301 işçi emekçi kardeşimiz bir iş cinayetine kurban gitti. Anlaşılan odurki; Kars İl Özel İdaresi bu iş cinayetinden gereken dersi çıkarmamıştır. Biz Büro Emekçileri Sendikası olarak taşeronlaşmaya başından beri karşı çıkıyor, ve taşeronlaşmanın köleleştirme  olduğunu buradan bi kez daha haykırıyoruz. Ne kadar çok taşeronlaşma o kadar çok sömürü ve o kadar çok ölüm olduğunu bilmeliyiz.

Buradan hükümete sesleniyoruz,  en kısa sürede kamuda firma yada  müteahhit adına  çalışan işçi varsa bunların hepsinin kadrolu olarak istihdam edilmesi gerekmektedir.

Taşeronlaşma kaldırılmadıkça İlker İLİ’nin ölümü  ne ilk nede son olacaktır.

Hayatını kaybeden İlker İLİ’nin ölümüne neden olan sorunlar nedir bir bir açık ve şeffaf bir şekilde ortaya çıkmalı ve sorumluları hakkında yasal işlemler başlatılmalıdır.

Bizim yapmış olduğumuz tespitlere göre;

1-Olaya sebep olan greyder yada iş makinası, olay yerine nakledilirken, nasıl ve ne şekilde nakledildi. Nakil sırasında eskort kullanılarak  gerekli tedbirler alındımı

2-Olay esnasında  Operatörün üzerinde kullanması için Kişisel Koruyucu Donanım (baret, eldiven, kulaklık, çelik burunlu ayakkabı, fosforlu yelek, toz gözlüğü, toz maskesi, iş elbisesi vb.) var mıydı.

3-Merhum İlker İLİ Trafik kanununun ilgili maddesinde belirtilen İş Makinası kullanma sertifikası var mıydı.

4-Sürücünün İş makinası kullanma sertifikası olsa dahi Ehliyetinde E-G folklift yazılı değilse kullanamaz olduğunu firma yada il özel idaresi bilmiyor muydu.( Edindiğimiz bilgilere göre merhum ehliyet G sınıfı değildir ve asla iş makinası kullanılmasına izin verilmemeliydi)

5-Yol yapım çalışmasını üstlenen  müteahhit Bir-İlk firmasına  ihale verilirken şartnamede ‘’ İş Güvenliği Mühendisi Bulundurma zorunluluğu’’ var mıydı. Varsa gerekli iş güvenliği ve sağlığı önlemlerini almış mıdır.

6-Sürücünün herhangi bir olay esnasında iletişime geçmesi için telsiz telefonu var mıydı.

7-Sürücüye yani operatöre gerekli hizmet içi eğitim verilmiş midir. Verilmişe belge üzerinde mi yoksa uygulamalımı verilmiştir.

8-Çalışmaya gönderilirken, bir tek kişinin koskoca dağ başında açık bir arazide hiçbir güvenlik önlemi alınmadan gönderilmesi doğru yada vicdanimidir.

9-Aldığımız duyumlara göre iddia edilmektedir ki, firma yetkilileri ya da görevlendirdiği bazı kişiler aileden uzlaşmaya çalışmaktadır.

10-söz konusu iş makinasının çok eski olduğu İmdadının çalışmadığı ve gerekli muayenelerinin ve bakımının olmadığı iddialar arasındadır. Bu iddialar doğruysa, İş makinasının çalışmasına kim neden izin verdi.

11-İl Özel İdaresi yada ilgili kurumlar yüklenici firmayı hangi tarihlerde denetlemişlerdir ve raporları var mıdır.

12-Yüklenici firmanın yaptığı işle ilgili yeterliliği, deneyimi ve bünyesinde yol yapımı ile ilgili gerekli mühendis teknik eleman ve işin kompetanları var mıdır. Varsa kağıt üzerinde midir, yoksa hakikaten çalışır ve faal mıdır.

Bütün bunların araştırılması ve Kars kamuoyunun vicdanen rahatlatılması için ilgilileri titiz bir çalışma ve denetleme konusunda gerekli hassasiyetleri göstereceği inancımızı yineliyor ve konunun takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.