1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Başkan Karaçanta’dan Önemli Mesajlar
Başkan Karaçanta’dan Önemli Mesajlar

Başkan Karaçanta’dan Önemli Mesajlar

Başkan Karaçanta’nın basın toplantısından önemli detaylar...

A+A-

Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, makamında düzenlediği basın toplantısında başta “sular sağlıksız akıyor” iddiaları olmak üzere bir çok konuda kamuoyunu bilgilendirmek için makamında basın toplantısı düzenledi.

İlk olarak suların bulanık akması konusuna değinen Başkan Karaçanta, geçtiğimiz yıllarda da her zaman bu aylarda benzer sıkıntıların yaşandığına dikkat çekerek, “Bu yıl da yine bu mevsimde aynı sıkıntıyı yaşıyoruz. Ben bunu basın yoluyla vatandaşlarımıza duyurmak istedim; Bu konuda rahatsızlık duymalarını istemedik. Vatandaşlarımızın bilmelerine gerek duyduğumuz bir şey var ki, her gün oradaki görevli arkadaşlarımız tarafından sularımız kontrol altındadır. Her gün tahlil yapılıyor. Su arıtma tesisinde yapmış olduğumuz kontrolün dışında, mahalle mahalle su numuneleri alarak kontrolünü yapıyoruz.” dedi.

Mevsimsel olarak havaların sıcak ve kurak olması nedeniyle suda bir renk bozukluğu meydana geldiğini ifade eden Başkan Karaçanta, bunun geçici bir durum olduğunu ve insan sağlığına bir zararının olmadığını kaydetti. Karaçanta, “Bir zararı olmuş olsa, bizde buna kesinlikle müsaade etmeyiz, Devlet Su İşleri de müsaade etmez, İl Sağlık Kurulu da müsaade etmez. Tahlil sonuçları da şuan elimizde ve bunları da sizlerle paylaşıp kamuoyunun bu konuda rahatlamasını istiyorum.” diye konuştu.

Tahlillerin hergün yapıldığının da kamuoyunca bilinmesini isteyen Başkan Karaçanta, “Ama daha yenisi olsun diye, sizlerinde görmesi bakımından dün itibariyle yapmış olduğumuz tahlil sonucunu sizlerle paylaşmak istedim. Dün itibariyle yapmış olduğumuz tahlil sonucuna göre, mandan değerleri Dünya standartların altında ama Türk standartlarının azda olsa üzerindedir. İnsan tüketimi amaçlı sular hakkındaki yönetmeliğe göre, alınan su numunelerinin sonuçları; mandan hariç bırakılan tüm değerler bakımından standartlara uygundur. Bu mandan’ın da daha alt seviyelere inebilmesi için devamlı ilaçlama yöntemiyle kontrol altında tutmaktayız. Bilinmesi gereken bir şey var ki, ufacık bir sorun olmuş olsa dahi şehirde belediye olarak tüm hemşehrilerimize su dağıtırız. Hazır şaşal su dağıtırız ama yinede hastalıkla suyu hemşehrilerimize vermeyiz. Bırakın vatandaşlarımızın hastalıklı suyu içmelerini temizlikte dahi kullandırmayız. Onun için biz bunu devamlı kontrol altında tutuyoruz. Sizlerinde bilmesini istedik. Sizler aracılığı ile hemşehrilerimiz bilgi sahibi olurlar. Bundan sonrada her hangi bir huzursuzluk yaşamayacaklar. Her ne kadar sıcak havalardan dolayı bir kuraklık yaşansa da, bizim Bayburt barajındaki suyumuz yeterlidir. Onun dışında birde Çerme’den günlük 15 bin metreküp su alıyoruz. Şehrimize her gün 32 bin metreküp su veriyoruz. Yani 24 saat akabilecek seviyenin üzerinde su veriyoruz. Vatandaşlarımız rahat olsunlar sularımızda her hangi bir sıkıntı yoktur. Suların bulanık aktığı yerlerde mandandan dolayı hafif kirlilik vardır. Zaten hemşehrilerimizi huzursuz eden de budur. Ama o renk kirliliği, bozukluğu sağlığa zararlı değildir. Bunu bizim teknik personelimiz yapmış olduğu tahlillerde, almış olduğu sonuçlarda belgelemiştir. Benim kendi evimde eşim ve çocuklarım dahil olmak üzere çeşme suyu kullanıyoruz.” diye konuştu.

KARS, KADİM TÜRK ŞEHRİDİR

Son zamanlarda artan terör olayları nedeniyle yüzlerce üniversite öğrencisinin kayıtlarını dondurduklarının bildirilmesi üzerine ise Başkan Karaçanta şu açıklamayı yaptı:

“Kars’ta herkesin bilmesi gereken bir şey var ki, terör olayı diye bir şey yoktur. Yani bundan dolayı sizlerde bizlerde, dışarıdan burayı tercih edip gezmek için gelende, okumak için gelen öğrencilerimizde, burayı kendi evleri gibi bilip gelsinler. Ben belediye başkanı olarak böyle diyorum. Yani bugün bu güzel ülkemizin bir takım bölgelerinde, bir takım yerleşim yerlerinde hain terör örgütü eylemlerini bilinçli amaçlı yapmaktadır. Ama onların karşısında çok güçlü güvenlik güçlerimizin de 24 saat görevlerinin başında oldukları da gerçektir. Dolayısıyla nerede ne olursa olsun bu illaki bir şekilde bitirilecek. Ama Kars’ta böyle bir şeyi yaşamadık yaşamayacağız da, biz o şekilde bakıyoruz. Öğrencilerimiz bizim çocuklarımızdır, Kars’ı kendi evleri gibi bilip gelsinler. Çünkü Kars’ta böyle bir şeyin olması mümkün değildir. Herkes burayı çok iyi biliyor. Kars kadim Türk şehridir. Türk şehrinin olduğu yerde, hain terör örgütünün ve onun yandaşlarının barınması mümkün değildir.”

ÇÖPLERİMİZİ RASTGELE ATMAYALIM

Çöp sorunuyla ilgili de görüşlerini dile getiren Karaçanta, “Çevreye rastgele bırakılan çöp poşetlerinin emniyet mensuplarını şüpheli paket diye alarma geçirdiğini sorusu üzerine Başkan Karaçanta, biz bununla ilgili el ilanları dağıttık. Daha sonra özellikle bu yerleşim yerlerini teker teker dolaşmak üzere zabıtalarımızı görevlendirdik. Zabıta ekiplerimiz kapı kapı dolaşıp, belirli saatlerde çöplerinizi çıkarın biz bu saatte alacağız dediler. Vatandaşlarımızın tabii ki duyarlı olanları da var ama maalesef bu konuya biraz ilgisiz kalan hemşehrilerimiz de var. Onlarda bu konuda artık duyarlı davranırlar. Bir çöp alındıktan sonra getirip oraya çöpü bırakıyorlar. O çöp için araç ya tekrar dönmeli yada o çöp 24 saat orada kalmalı. Günümüzde bu olayların yaşanması da haklı olarak güvenlik güçlerimizi tedirgin ediyor. Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmalarını istiyoruz. Bir mahallede akşam 5’te alınır, bir mahallede akşam 6’da alınır ama bu saatler o mahalle sakinlerine bildirilmiştir. O saatlerde eğer çöplerini dışarıya çıkarırlarsa onu biz alırız. Hem temizlik bakımından hoş olur hem de bu tür sorularla karşılaşmayız.” ifadelerini kullandı.

KAYIT İÇİN GELEN ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ SERVİS TAHSİS EDİLECEK

Kayıt için gelen üniversite öğrencilerine ücretsiz servis hizmeti verildiğini de kaydeden Karaçanta, “Kars’a kayıt için gelen öğrencilerimiz terminalden, havaalanından belediye araçlarıyla ücretsiz alınacak götürülecek, kayıtları yapılacak ve tekrar gidecekleri yere bırakılacak. Yani belirli güzergahlarda belediyemizin araçları hizmet verecek.” dedi.

AMATÖR LİGDE OLAN KARSSPOR’A DESTEK VEREMEYİZ

Başkan Karaçanta, Karsspor’a destekle ilgili açıklamasında da şunları söyledi:

“Karsspor Kars’ın adıdır. Bizim amacımız Karsspor’un çok iyi yerlerde olmasıdır. Bununla ilgili geçmiş dönemde de sahiplik yaptık. Ama bugün Karsspor amatör kümededir. Eğer Karsspor’a geçmiş yıllarda vermiş olduğumuz desteği verecek olursak, tüm spor kulüplerine aynı desteği vermemiz gerekir. Diğer kulüplere de vermemiz gerekir çünkü, hepsi aynı durumda. Ben inanıyorum ve umuyorum, dualarımızda o yönde Karsspor burada biran önce hak ettiği yere gelsin. Çünkü karsspor’un iyi yerlerde olması aynı zamanda şehrimizin tanıtımı açısından çok önemlidir.  Biz amatör kümeye düştükten sonra karsspordan desteğimizi çektik. Amatör spor kulüplerine belediyelerin ne kadar yardım yapabileceği belirlidir. Daha önce yapmış olduğumuz yardımlarda o şekildeydi.”

ASFALT ÇALIŞMASI YAPILAN YOLLARDA DOĞALGAZ ÇALIŞMALARIDA YAPILIYOR

Yaz mevsimi boyunca süren asfalt ve doğazgal çalışmalarından aksaklıkların neden kaynaklandığı yönünde zaman zaman belediyenin suçlandığının hatırlatılması üzerine ise Karaçanta şöyle konuştu:

“Biz yol çalışması yaptığımız her yerde, çalışmaya başlamadan önce mutlaka buradaki doğalgaz şirketine yazı yazarız. Deriz ki, biz buraya geleceğiz, buranın altyapı sorunu doğalgazdır ve doğalgazınızı hemen gelin yapın. Tarım il müdürlüğü yolunu uzun zamandır açmışız ve bekliyoruz. Bekleme nedenimiz oradaki doğalgaz çalışmalarıdır. Bizim doğalgazla ilgili belediye olarak her hangi bir engelimiz olmadığı gibi onların üzerinde de gelin hemen burayı yapacaksınız deme gibi bir durumumuz yoktur. Ancak yapacağımız çalışmalarda, daha sonra yaptığımız çalışmanın bozulmaması bakımından diyoruz ki, buraya gireceğiz burayı hemen yapın bitirin daha sonra çünkü izin vermeyiz.”

TOKİ KONUTLARI KURAYLA HAK SAHİPLERİNE TESLİM EDİLECEK

21 Ağustos 2015 günü saat 14.00’de, İsmail Aytemiz Spor ve Sergi Sarayında yapılacak olan TOKİ Kuralarının çekilmesi töreniyle ilgili de konuşan Karaçanta, “Ben mahalle gezilerinde vatandaşlarımızı bilgilendiriyorum. Allah nasip ederse yarın 665 adet konutu kura yöntemiyle hak sahiplerine teslim edeceğiz. Hemşehrilerimiz uzun zamandan beri hakikaten mağdur oldular. Yarın o mağduriyetleri inşallah sona erecek. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nin 2’nci etap çalışmasıyla ilgili projelerimiz tamamlandı. Özellikle Kars Kalesi’nden dolayı oradaki tarihi doku bozulmayacak şekilde proje hazırlandı. Kura çekiminden sonra 2’nci etabında ihalesi yapılarak işlemlere başlanacak. Birinci etap 3-4 seneye ancak başa geldi. İnşallah 2’nci etap daha kısa sürede olur. Daha kısa süre dediğimiz nereden bakarsanız en az 2 senedir. Bizim Başbakanlık Toplu İdaresine sunmuş olduğumuz liste 665’di. 240 tanesini birinci etapta, diğer geri kalan 425 tanesini de 2’nci etap konutlardan verelim dediler. Biz tabii ki böyle bir şeyi kabul etmemiz mümkün değildi etmedikte. Çünkü bizim bu süreç içerisinde hemşehrilerimizin mağdur edildiği aşikardır. Yani özellikle orada o inşaatların yapılmasında birçok hemşehrimizin suyu gitti, kanalizasyonu gitti yani çok zor şartlar altında halen daha orada yaşayan hemşehrilerimiz var. Ben zaman zaman onları evlerinde ziyaret ediyorum. Bununla ilgili bir girişimde bulunduk. Başbakanlık Toplu İdaresi Başkanımız, başkan yardımcısı, ilgili daire başkanı, şube müdürü ve en önemlisi Kars milletvekilimiz Mehmet Uçum beyde benimle beraber fiilen bu işin üzerine giderekten Toplu Konut İdaresi başkanımızın ve çalışanların Kars’a pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğine inandırarak hep birlikte çözdük. Tabii ki hemşehrilerim adına çok sevindim. Çünkü, onlarına mağduriyeti bizi üzer.”

5 TL’YE MAL OLACAK İŞİ 1 TL’YE YAPIYORUZ

Başkan Karaçanta, daha sonra şu ifadeleri kullandı:

“Şehirdeki sıkıntılar bitmez ama biz geldiğimizde en önemli sorunun yol olduğunu gördük. Biliyoruz ve halen daha istediğimiz seviyeye gelmedik. Tabii ki, bizlerin hedefimiz sizler aracılığıyla o zaman duyurmuştum 4 ile 6 km demiştim. Bugün Allah’a şükürler olsun 3-14 km asfalt yolu tamamladık. Sezon bitimine kadar daha da yapacağız ne kadar olursa. Yıllardan beri girilmeyen sokaklara girdik. Kenar mahallelerde bu konuda çalışmalarımız oldu. Tabii ki bunun bir bedeli var. Gelen ödenekleriniz yeterlimi diyeceksiniz? Kesinlikle değil. Biz yapmış olduğumuz bu çalışmayı hiçbir müteahhide yada dışarıdan birine yaptırmadık. Her şeyi kendimiz yapıyoruz. Yani iş makinesi de kendimizindir, iş makinesini kullanan şoförümüz de kendimizindir, teknik elemanda kendimizindir, asfalt şantiyesinde çalışanlarda kendimizindir. Dolayısıyla burada 5 TL’ye mal olacak işi 1 TL’ye mal ediyoruz ve 1 km değil, 3 km asfalt döke biliyoruz. Benim şanslı yanım bu. Bu şekilde de devam edeceğiz. Yani elimizdeki mevcut parayı daha tasarruflu kullanarak böyle bir hizmet yapmanın daha doğru olduğuna inanıyorum ve bu şekilde devam edeceğim.”

KARS ÇAYININ ISLAHI VE OSMANLI MAHALLESİ PROJESİ

Karaçanta’nın Kars Çayı’nın Islahı ve Osmanlı Mahallesiyle ilgili görüşleri ise şöyle:

“Bizim çok önemli projelerimiz var. Özellikle Valilikle ortak olan projelerimiz var. Önemli projelerimizden bir tanesi Kars Çayı Islah projemizdir. Kars kalesinin eteğindeki evlerin kamulaştırılarak Kars kalesi ile Hasan Harakani Hazretlerinin türbesinin olduğu Evliye Camii ile bütünleştirilerek orada bizim Osmanlı mimarisine uygun çalışmamız olacak. Bunu tabii ki, Kars Valiliğiyle birlikte yapıyoruz. Belediye ile Kars Valiliğinin ortak projesidir.”

ÇALIŞMALAR SÜRECEK

Başkan Karaçanta konuşmasını şu ifadelerle noktaladı:

“Havaalanı yolu üzerindeki köprüde yapılan çalışmalar bitti. Şimdi o köprünün altından bir yol gelip karşı taraftan çıkması lazım. Orada zamanında çarpık yapılaşma yapılmış. Hemşehrilerimiz yol olmasına rağmen yol üzerinde evler yapmışlar. Bazılarının bahçe duvarı yol üzerinde. Bunları tabii ki biz zamanla istimlak edebiliriz. İstimlak edemediğimizi de bir şekilde hemşehrilerimiz tarafından kaldırılmasını sağlayacağız. Ama bu süreçte o aksaklığı giderebilmek adına üniversiteden gelen yolu köprünün altından verdikten sonra bu taraftan bir U dönüşüyle yola bağlayacağız. Ama orada çalışmamız devam edecek. Köprü bittikteki süreç belediyenin işidir biz yapacağız.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.