1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Balık Ölümlerinin Nedeni Sel
Balık Ölümlerinin Nedeni Sel

Balık Ölümlerinin Nedeni Sel

Kars Çayında meydana gelen toplu balık ölümleriyle ilgili olarak Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Genel Biyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Ali Kırpık’tan açıklama geldi.

A+A-

Doç. Dr. Mehmet Ali Kırpık, 14 Temmuz 2014 günü Kars Çayı’nda meydana gelen toplu balık ölümlerinin yerel ve ulusal basında yer almasıyla birlikte, KAÜ Rektör Yardımcıları; Prof. Dr. Mehmet Çitil ve Prof. Dr. Hidayet Metin Erdoğan ile birlikte Kars Çayı’nın kampus alanı içerisinden geçen kısımlarını tamamen inceleyerek toplu balık ölümlerinin nedeni belirlediklerini açıkladı.

Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı elemanlarınca ve Üniversitenin ilgili birimlerince ölü balık ve su numuneleri alınıp tahlil edilerek ölüm nedeninin belirlenmesi yönünde girişimlerde bulunulduğu da belirten Kırpık, sel nedeniyle balıkların oksijensiz kalarak öldüklerini belirtti.

Doç. Dr. Mehmet Ali Kırpık, “Yaptığımız ön inceleme sonucu, 13 Temmuz 2014 günü Sarıkamış kırsalına ani ve şiddetli yağmur yağması sonucu sel meydana gelmiştir.  Sarıkamış kırsalına çok şiddetli yağan yağmur kısa sürede sele dönüşmüş ve derelere toprakları taşımış, derelerde Kars Çay’ı ile birleşerek Kars Çayı’nın adeta çamur seli şeklinde akmasına neden olmuştur. Çok kısa sürede meydana gelen bu olay Kars Çayı’nda yaşayan canlılar için bir felaket olmuştur. Suda yaşayan organizmalar sudaki erimiş oksijeni kullandıklarından çamurdan dolayı oksijensiz kalmışlar ve havasızlıktan dolayı suyun sığ ve kenar yerlerine doğru hava almak için çıkmaya çalışarak orada ölmüşlerdir. Kenar yada sığ yerlere gelen balıklar havanın normal oksijenini kullanamadıkları için kısa sürede ölmüşlerdir.

Kars Çayı’na doğrudan ya da dolaylı olarak karışan ve canlıları tehdit eden herhangi bir atık, kimyasal vs karışımı bulunmamaktadır.  Ayrıca çeşitli kurum ve kuruluşlarca bu konu ile ilgili yapılan bilimsel içerik taşımayan açıklamalar yersiz ve önemsizdir.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.