1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bal Dünyanın En Güzel Gıdasıdır
Bal Dünyanın En Güzel Gıdasıdır

Bal Dünyanın En Güzel Gıdasıdır

Kars Balı, Kars Kaşarı, Kars Kazı gibi daha bir çok özellikleriyle ön plana çıkan ve ülke genelinde olduğu gibi yurt dışından da takip edilen Kars, meraları, bitki örtüsü, çiçek özellikleriyle de önem taşıyor.

A+A-

Yaz yağmurlarının da etkili olduğu Kars’ta bu yıl ki yağmurlar ise çiçek florası bakımından faydalı, bal üretimi açısından da olumsuz geçti. Kars, son 15 yıl içinde çiçek florası bakımından en zengin mevsimini yaşıyor ama yağışların arcılık açısından zamansız yağması ekonomik olumsuzlukları da beraberinde getiriyor.

Haziran sonuna kadar iklimin dengeli gittiğini ve yağışların faydalı olduğunu anlatan arı yetiştiricileri, son bir haftadır yağışların ara verdiğini, bu sefer de gece soğuklarının başladığını kaydettiler. Bunun da çiçeklerin nektar yapma özelliğini etkilediğini vurgulayan yetiştiriciler, “Gece ve gündüz sıcaklık farkı aradaki fark çok açık olunca çiçekler nektar salgılayamıyor oda yılın kötü olduğunu gösteriyor. Şu anda bitki florası çok güzel. Çünkü Türkiye geneli ilkbahar çok güzel yağış aldı. Özellikle Doğu Anadolu tam vaktinde yağış aldı. Fakat son zaman gece sıcaklıkları düştü. Düşüncede bitkiyi etkiledi açıklamasında bulundular.

BAL DÜNYANIN EN GÜZEL GIDASIDIR

Dünyada bozulmayan tek gıda da baldır. Bölgedeki balda nem oranı ve polen oranı polen ise çiçek tozu bu oran yüksektir. Yüksek olduğu içinde bal hasattan 1, 2 ay sonra donmaya yüz tutar. Halk arasında buna “Şekerlendi” denir. Oysaki hakiki bal donar. Kristalize olur. Bu balın yapısında var. Bal kesinlikle mutfak sıcaklığında muhafaza edilmesi lazım. Bal donduğu zaman don olarak tüketmek lazım. Çünkü balın vitamin değer, baldaki enzimlerin bozulmadan tüketilmesi gerekir. Balın derecesi 42 dereceyi geçmeyecek şekilde sıcak suyun içinde onu ısıtarak eritip o şekilde yiyebilirler. Yalnız ısıya dikkat etmek lazım. Eğer ısı 42 dereceyi geçerse baldaki enzimlerin yapısı bozulur. Besin değerini kaybeder.

KARS’IN BİTKİ FLORASI ÇOK ZENGİNDİR

Çiçek türü fazla olduğundan balımızın aroması tadı çok güzeldir. Türkiye’de farklı bir tat ve lezzete sahiptir. O yüzden buradan tüketicilerin de Kars balını tüketmeleri öneriliyor. Kars balının daha bir enzim değerinin yüksek olduğu, besin değerinin yüksek olduğu biliniyor. Balın insan sağlığındaki önemi çoktur. Hücre yenileyici özelliği var.

ARILAR KANATLARINI ÇIRPARAK KOVAN İÇİNDE HAVA SİRKÜLASYONU YAPIYORLAR

Bu hava sirkülasyonu sayesinde de o gün getirmiş oldukları balın nemini, suyunu uçuruyorlar. Balın yaklaşık olarak 3’de 2’si sırlandıktan sonra hasat yapılması gerekiyor. Bal kıvamlı olursa daha da iyi olur. İşçi arılar polenle arı sütüyle yavruyu besler. Bu poleni de ayaklarında getiriyor. İlk ve sonbaharın ihtiyacını da stoklamış olduğu polenden karşılar. Arı sütü ve polenle ilk 4 günü arıyı sütüyle besler. 4 günde polen ve arı sütü karışımıyla besler. Daha sonra yavrunun ağzını kapatır. Düzgün altıgen şeklinde örer. Altıgen örmesinin bir amacı da lisin mukavemetini artırmak. Sağlıklı bir ana arı takriben günlük 1500 ile 2500 arasında yumurta atar.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.