1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bakan Yardımcısı Tüfekci Kars’ta
Bakan Yardımcısı Tüfekci Kars’ta

Bakan Yardımcısı Tüfekci Kars’ta

Orman ve Su İşleri Bakanlığının Kars’a yatırımları

A+A-

Orman ve Su İşleri Bakan yardımcısı Harun Tüfekçi, bakanlığının yatırımlarını yerinde incelemek için Kars’a geldi. İlk ziyaretini Valilik Konağı’nda gerçekleştiren Tüfekçi, Kars’ın önemli yatırımlar gördüğünü bundan böyle bu yatırımların aralıksız devam edeceğini söyledi.

Harakani Havalimanı’nda karşıladıkta sonra beraberindeki İl Koordinatörü Ziver Özdemir, Bakanlığın ilgili genel müdürleri ile birlikte Vali Günay Özdemir’i makamında ziyaret eden Orman ve Su İşleri Bakan yardımcısı Harun Tüfekçi’ye; AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan, Selahattin Beyribey, AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın, Orman ve Su İşleri İl Müdürü Murat Doğanay ve diğer ilgililer de eşlik etti.

Vali Günay Özdemir, Orman ve Su İşleri Bakan yardımcısı Harun Tüfekçi’ye ziyaretlerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Vali Özdemir, içme suyu ve sulama projeli gibi kent için önem arz eden projelerin hayata geçirilmesinin herkesi sevindirdiğini belirtti. Vali Özdemir ayrıca, bu projelerin hayata geçirilmesinde emeği, desteği ve katkısı bulunan herkese canı gönülden teşekkür ettiğini ifade etti.

KARS BARAJI VE DİĞER GÖLET VE BARAJLAR

Burada bir konuşma yapan Orman ve Su İşleri Bakan yardımcısı Harun Tüfekçi, “Başka içme suyu olmak üzere sulama suyu ve daha bir çok alanda hatta meteoroloji anlamında da bir çok çalışmaları başlattık. İçme suyu anlamında vatandaşlarımızın kullanabileceği şekilde 3 proje yürüttük. Bunlardan birisi acil içme suyu projesiydi, bunu yaptık, bitirdik. Yaklaşık yılda 17.5 milyon metreküp suyu vatandaşımızın hizmetine sunuyoruz. İçme suyu isale hattı da önemliydi. İsale hattını da yaptık, bitirdik. Bir önemli olan içme suyu arıtmayı da yaptık.” dedi.

2003-2016 ARASI TOPLAM YATIRIM 690 MİLYON TL

Bakanlık olarak önceliklerinin DSİ İçme Suyu önceliğinin olduğunu belirten Tüfekçi, 50 bin nüfusu geçen illerde bire bir bu konuya el attıklarını belirtti. Bakanlık olarak 2003 yılından bu yana toplam 690 milyon TL Kars’a yatırım yapıldığını da vurgulayan Tüfekçi, bunun çok ciddi bir yatırım olduğunun da altını çizdi. Bu yatırımların katlanarak devam edeceğini, daha önemli yatırımlara da imza atacaklarını kaydeden Tüfekçi, Selim barajının ve diğer yatırımların önemine de vurgu yaptı. Tüfekçi, “Selim barajında 52 milyon metreküp civarında suyumuz var. Buna benzer yine ufak göletlerimiz var. Bu suları olduğu gibi vatandaşlarımızın içme ve kullanma suyu olarak kullanmasını artanını da sulama suyu olarak kullanmasını arzu ediyoruz. Şu anda 61 bin 600 dekarlık alanı sulamaya açtık, Arpaçay’daki çalışmayla beraber. Arpaçay Ovası sulamasını da bitirdik. 44 civarında dere ıslahı çalışması yapıldı. Bunu yeterli görmüyoruz 2019 yılına kadar yine dere ıslahı çalışmalarımız olacak. Bunları bitireceğiz ve bunları vatandaşımızın hizmetine sunacağız. Dere ıslahı anlamında çok önemli bir proje daha var; sayın vekillerimizin, valimizin ve il başkanımızın da yakından takip ettiği  Kars dere ıslah çalışması, inşallah bugün bunu da yerinde inceleyeceğiz ve çalışmaları yakından takip edeceğiz. 2017-2019 yılları arasında da önemli bir projemiz daha var. Kars çayının yan kollarıyla beraber ıslahı gerekiyor. Bu, büyük bir proje. Bunu da en kısa sürede başlatacağız.” diye konuştu.

HES’İ ÖNEMSİYORUZ

Hidro Elektrik Santrali’nin (HES) dışa bağımlılık anlamında önemli olduğunu belirten Tüfekçi, Kars’ta 9 adet HES’i hizmete açtıklarını söyleyerek, “2019 yılına kadar da 23 HES projesini planlayıp hayata geçireceğiz. Doğanın dostu olan yenilebilir enerji olan bu çalışmayı da Türkiye’nin her tarafından artırarak devam ettireceğiz ve böylelikle dışa bağımlılığı da gidermiş olma yolunda önemli adım atmış olacağız.” şeklinde konuştu.

2016 YILINDA 1 MİLYON 210 BİN FİDAN TOPRAKLA BULUŞACAK

2016 yılında devam projelere de değinen Tüfekçi, “Şu anda Kars Barajını yapıyoruz. 243 milyon metreküp su toplayacak bir proje. Sarıkamış 7 Kasım Barajını da hayata geçireceğiz. Şu an orası güvenlik bölgesi olduğu için bazı sıkıntılar var ama bunu da her halükarda hayata geçirmeyi arzuluyoruz. Digor Göleti olarak bildiğimiz aslında baraj niteliğinde olan çalışmamız var. Arpaçay’da Koçköy Göleti çalışması var. Gerek Selim barajı gerek Kars Barajı gerekse diğer sulama projeleri olsun hepsi bu bölge için son derece önemli projelerdir. Bilindiği gibi bakanlığımızın önemli birimlerinden biri de ormandır. Kars’ta maalesef orman yeterli değil. Mera alanı olması. Ağırlıklı hayvancılık yapılması bunlara etmek olabilir ama biz yine de bölgenin ağaçlandırılması için bütün imkanlarımızla seferber olmuş durumdayız. Yüzde 4 civarında bir ormanlık alanımız var. 2003 yılından 2016 yılına kadar 38 milyon civarında fidanımızı Kars topraklarıyla buluşturduk. 2016 yılında da 1 milyon 210 bin fidan dikim hedefimiz var. Bakanlık olarak son dönemde sadece orman ürünü diye ifade ettiğimiz çam, kızıl çam, ladin değil artık orman dışı gelir getirici fidanlarla da ilgileniyoruz. Özellikle de ceviz bu bölgede ekilmeye başlandı. Bizler destekliyoruz. Her yörenin kendi toprak özelliğine ve mevsimsel koşullarına göre bu tip çalışmamız var. Bir ekimini yapıyoruz sonra köylülere veriyoruz. O ürünleri de tamamen vatandaş kendisi kaldırıyor. Bu bölgede de ceviz eylem planını hayata geçirdik. 2016 yılı içinde 3 köyümüzde daha bu çalışmayı yürüteceğiz. Bu şekilde orman dışı işleri de vatandaşla buluşturacağız. Kars’ımıza bir tanede kent ormanı kazandırdık.” ifadelerini kullandı.

OR-KÖY PROJESİNDE KARS’TA 340 AİLEYE 2 MİLYON 300 BİN TL KREDİ DESTEĞİ VERDİK

Or-Köy Projesinde de söz eden Tüfekçi, “Or-Köy’de ciddi bir kredi açtık. Kars’ta da 340 aileye 2 milyon 300 bin TL kredi desteği verdik. 2 yıl geri ödemesiz 5 yıl da yüzde 1 gibi cüzi bir faizle geri ödemeli krediler bunlar. Yine bir orman köyüne 50 bin TL civarında destek veriyoruz. Yine 5 bin orman köylüsüne 5 bin gelir getirici eylem planı çalışmamız var. Doğa Koruma Milli Parklar Olarak da özellikle Sarıkamış bölgesinde Sarıkamış abidesiyle bir inceleme çalışmamız olacak. Bazı aksaklıklar olduğunu duydum, müteahhitten kaynaklanan bazı sıkıntılar olabilir. Yerinde meseleye hakim olmaktır. İnşallah oradaki hizmetlerimizi de en kısa sürede tamamlayıp hizmete açmayı düşünüyoruz. Şehitlikler alanındaki yol ve kaldırım çalışmaları da dahil bir dizi çalışmamız sürüyor. Yine üniversitemizin içinde Yaban Hayatı Koruma ve Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi yaptık bitirdik ama üniversiteyle yaptığımız protokole uygun bir çalışma içinde olacağız. Sayın rektörümüz Prof. Dr. Sami Özcan ile de görüşeceğiz. Protokol gereği ne ise onların hayata geçirilmesini isteyeceğiz. Biz bakanlık olarak üzerimize düşeni yaptık. Tabi daha bir çok şeyin bizden yapılması beklentisi var bizlerde bunu sayın bakanımıza arz ederiz. Gerçekten sayın bakanımızın lügatında ‘Hayır’ çok nadirdir. Yapılacak bir şey varsa o yapılır. Gelibolu’ya nasıl sahip çıktıysak Sarıkamış’a da sahip çıkacağız.” dedi.

METEOROLOJİ İSTASYONLARI

Meteoroloji hizmetlerini de anlatan Tüfekçi, “Meteoroloji Müdürlünde 9 istasyonu yaptık bir de havaalanı istasyonu var. İnşallah 2 tane daha planımız var. Bu yıl içinde onları da yaparak toplam 11 istasyonla eksiklerimizi gidereceğiz.” diye konuştu.

YABAN HAYATI KORİDORU!

Sarıkamış’taki ayı çöplüğü ve karayollarında yaban hayatı koridoru oluşturulması yönünde ne gibi çalışmalar olduğu yönündeki soru üzerine Tüfekçi, şu anda Sarıkamış Yapan Hayatı Koruma ve Kurtarma Rehabilitasyonu ilanı çalışması olduğunu belirterek Sarıkamış’taki gezi ve inceleme ziyaretlerinin akabinde konuların daha geniş kapsamlı görüşüleceğini ifade etti.

Konuşmaların ardından Vali Günay Özdemir, Orman ve Su İşleri Bakan yardımcısı Harun Tüfekçi’ye ziyaretinin anısına Şehit Ebu-l Hasan Harakani Hazretlerinin Fütüvvet Ağacı’nın bulunduğu tablo hediye etti.

Ziyaretin ardından AK Parti Kars İl Başkanlığı’nın İl Danışma Meclisi Toplantısına katılmak üzere Devlet Su İşleri Konferans Salonu’na geçildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.