1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Aydınlık Şehrin Karanlık Yolları
Aydınlık Şehrin Karanlık Yolları

Aydınlık Şehrin Karanlık Yolları

Çağdaş, uygar , modern bir kent olma özelliğini uzun yıllardır elinde bulunduran Kars, ne yazık ki aydınlatma konusunda yeterli hizmeti göremiyor. Bu da şehre gelen yerli ve yabancı turistlerinde büyük ilgisini çekiyor.

A+A-

Kentler, hele hele modern ve çağdaş yüzüyle tanınan kentlerin ilk göze çarpan aydınlatma hizmeti bazı kentleri bu aydınlıktan mahrum bırakıyor. Bu da ilgili kurumların üzerlerine düşen vazifeleri tam anlamıyla yerine getiremiyor olmalarından kaynaklanıyor. Yani sorumluluk, hele hele bir kente o kentte yaşayanlara, o kente gelenlere olan sorumlulukları da yerine getirmekle olabiliyor. Asl olan bir kurumun var olması değil o kurumun varlığını hizmetleriyle göstermesidir.

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin geldiği Kars’ta ilk göze çarpan aydınlık değil karanlık yolları oluyor. Kars-Erzurum yolu üzerinden Sanayi kavşağına kadar ne yazık ki tam karanlık hüküm sürüyor. Bu da Kars’a ve Karslıya yakışmıyor. Çünkü Karslı elektrik kullanım ücretini ödüyor, geciktiğinde cezasını ödüyor, elektrikleri kesilip açıldığında da açma-kapama ücretini ödüyor. Fatura merkezlerinde elektrik borcunu ödemek için kuyruklar bile oluşuyor.

Elektrik Piyasası Dağıtım Yönetmeliği’ne göre, ARAS-EDAŞ’ın, Kars’ın giriş ve çıkışlarında yanmayan sokak lambalarını aydınlatması bekleniyor. Şehir giriş ve çıkışlarında bulunan aydınlatma direklerinin bir an önce çözüme kavuşturulması ve aydınlık yüzüyle bilinen Kars’ın bu karanlık gecelerden kurtarılması gerekiyor.

ELEKTRİK PİYASASI DAĞITIM YÖNETMELİĞİ

Aydınlatma Yükümlülüğü

MADDE 55- (1) Dağıtım şirketi, dağıtım bölgesindeki yerleşim alanlarında bulunan otoyollar hariç, Ek-5’de belirtilen asgari aydınlatma değerlerinde genel aydınlatma sistemlerini kurar, işletir ve bunların bakımını yapar.

(2) Genel aydınlatma, yerleşim alanları ile sınırlıdır.

Sınıflandırma

MADDE 56- (1) Aydınlatma bölgeleri, nüfus yoğunluğuna göre aşağıdaki gruplara ayrılır:

a) Şehir merkezi ve diğer kentsel alanlar,

b) Kırsal alanlar.

(2) Şehir merkezi ve kentsel alanlar için yol aydınlatması sınıflandırması, yolların türüne ve söz konusu yolların geçtiği bölgelerin özelliklerine göre yapılır:

a) Yol türleri; Otoyol, ana yol ve tali yol kategorilerinden oluşur.

b) Bölgeler;

1) Ticari bölge: Bir yolun geçtiği bölgede yer alan serbest olmayan tüketicilerin en az % 60’ının ticarethane abonesi olması durumunda bu bölge ticari bölge olarak sınıflandırılır,

2) Mesken bölgesi: Bir yolun geçtiği bölgede yer alan serbest olmayan tüketicilerin en az % 80’inin mesken abonesi olması durumunda bu bölge mesken bölgesi olarak sınıflandırılır,

3) Ara bölge: Mesken bölgesi veya ticari bölge olarak sınıflandırılamayan bölgeler ara bölge olarak sınıflandırılır.

c) Kırsal alanlarda yol aydınlatması aşağıdaki sınıflandırma uyarınca yapılır;

1) Otoyollarda yalnızca giriş çıkışlar aydınlatılır,

2) Ana ve tali yollarda yalnızca yerleşim birimlerinin içinden geçen bölümler aydınlatılır.

(3) Yolların aydınlatma sistemleri planlanırken yüzey malzemelerinin özelliklerine göre aşağıdaki şekilde sınıflandırılır:

a) A sınıfı beton,

b) A1 sınıfı beton üzerine asfalt,

c) B1 sınıfı asfalt,

d) Stabilize.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.