1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Atatürk’ün Kars’a Gelişi Kutlandı
Atatürk’ün Kars’a Gelişi Kutlandı

Atatürk’ün Kars’a Gelişi Kutlandı

Mustafa Kemal Atatürk’ün Kars’a gelişinin 91’inci yıldönümü nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenlendi.

A+A-

Her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanan 6 Ekim Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Kars’a geliş yıl dönümü Kars Valiliği Binası önünde başlayan çelenk koyma töreniyle start aldı.

Programa Kars Valisi Günay Özdemir, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ali Avcı, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, kurum ve daire amirleri yanı sıra vatandaşlar katıldı. Hükümet Konağı önünde Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda sırasıyla Atatürk anıtına Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenkleri konuldu. ardından saygı duruşu ve istiklal marşı okundu

Atatürk’ün Kars’a gelişinin 91’inci Yıl dönümü töreni daha sonra İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Salonu’nda devam etti.

Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta’nın açılış konuşmasını yaptığı kutlama programında Kars’lı ozanlar Ayhan Şimşekoğlu ve Ilgar Çiftçioğlu Mustafa Kemal Atatürk adına söylenmiş türkülerle sazlarıyla eşlik ederek programa renk kattılar. Ardından Başbakanlık TOKİ Ortaöğretim öğrencilerince sergilenen folklor gösterileri ise katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı.  Kültür müdürlüğündeki programa Vali Günay Özdemir, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta ve daire amirleri askeri erkan ve öğrenciler atıldı. saygı duruşu istiklal marşının okunmasının ardından konuşma yapan belediye Başkanı Murtaza Karaçanta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü anlatan konuşmasında; Atatürk’ün tüm ülkeyi karış karış gezen bir lider olduğu vurgusunda bulundu.

Karaçanta, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk gerek milli mücadele döneminde gerekse bizlere armağan ettiği cumhuriyetin kurulumunda ülkemizi karış karış dolaşmış ve herkesle istişare halinde olmuştur. Halkın düşüncelerini ve fikirlerini her şeyden önce tutan ve değer veren Atatürk cumhuriyet temelinin atılmasında da halkın bilgilerine ve düşüncelerine her anlamda yer vermiştir.” şeklinde konuştu.

‘91 yıl önce çok önemli bir olay oldu’ diyen Başkan daha sonra şu ifadelere yer verdi; “Sarıkamış’tan Kars’a gelen tren tam da bugün Milli Devlet anlayışıyla yola çıkan Gazi Mustafa Kemal Paşa’yı şehrimize getirmiş ve tüm Kars halkı ulu önderi dönemin Belediye Başkanı Cihangiroğlu İbrahimbey öncülüğünde sevgi seli ile karşılamışlardır. Atatürk şehrimizden ayrılırken çok memnun ayrılmış ve burada bulunan eksikliklerin giderilmesi adına gereken emirleri vermiştir. 6 Ekim 1924 tarihinde gerçekleşen bu büyük buluşmada Kars halkı başkomutanı coşkuyla karşılamıştır, bugün dahi kutlamalar sürüyor. Geçtiğimiz yıllara kadar Kars Tren garında düzenlenen programlar birkaç yıldır düzenlenmiyor. Milli birlik ve beraberlik olgusunun daha fazla yaşanması gereken bu günlerde düşüncem odur ki bu günlerde değerlerimize daha fazla sahip çıkmalıyız ve o coşkuyu içimizde hissetmeliyiz, bu değerleri korumak bizim için bir borçtur ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü manevi olarak da olsa karşılamak bizim için onurdur.”

Başkan Karaçanta şunları söyledi:

“Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, gerek milli mücadele dönemlerinde, gerekse Cumhuriyetin kuruluşundan vefatına kadar geçen süreçte memleketi karış karış gezmiştir. Doğusundan batısına yaptığı tüm yurt gezilerinde illere, ilçelere ve köylere gitmiş; gittiği yerlerde halkla iç içe olmuştur.Halkın görüşlerini almış ve tespitlerde bulunmuştur. Bu görüş ve tespitlerin ışığında halkın desteğinide arkasına alarak Cumhuriyetin kurulmasını, ilke ve inkılaplarının oluşumunu sağlamıştır. Bu nedenle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sık sık düzenlediği yurt gezileri Cumhuriyetin ilk onbeş yılında toplumsal gelişimin ve kalkınmanın sağlanması açısından büyük önemi vardır.

91 yıl önce Doğunun uygar kenti Kars ve ili için özel önemi olan bir olay gerçekleşti. 6 Ekim 1924 Salı sabahı trenle Sarıkamış’tan Kars’a hareket eden Gazi Mustafa Kemal Paşa A, Kars Garı’nda sevgi seli ile karşılandı. Atatürk bu gezisinde yanında eşi Latife hanım Uşaklıgil. Yozgat Milletvekili Salih Bozok, İstanbul Milletvekili Hamdullah Suphi Tanrıöver, Gaziantep Milletvekili Ali Kılıç. Rize Milletvekili Rauf Benli. Cumhurbaşkanlığı Genel SekreteriTevlik Bıyıkoğlu. Muhafız Birliği Komutanı İsmail Hakkı Tekke. Başyaver Rusuhi ve daha birkaç kişi de bulunuyorlardı. Kars Valisi İbrahim Ethem Bey, Kars Mebusu Ömer Lütfü Bey. Halk FırkasıReis-i Bekir Bey. Belediye Reis’i Cihangiroğlu İbrahim Bey tarafından karşılanan Mustafa Kemal Paşa, saat 12:00 civarında Kars’a ulaşmıştır. İstasyondan Türk Ocağına ait binaya kadar yollara halılar döşenmiş, halk ve öğrenciler yolun iki yanına dizilmişti. Süslü arabalar, atlılar ve yöresel kıyafetleriyle halk. istasyonu doldurmuştu, Karslılar büyük kurtarıcıyı coşkuyla karşılıyor, adım başı kurbanlar kesiliyordu

Azerbaycanlı besteci Mehmet Türkel Bey tarafından, Azerbaycan halkı adına büyük önder Atatürk’e ithaf edilen bu eser. “Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa*” marşıyla ilk kez 6 Ekim 1924 yılında Atatürk’ün Kars’a geldiği an, Kars tren garında karşılama töreninde okunmuş ve oyun olarak da oynanmıştır:

Hoş gelişler ola Mustafa Kemal Paşa

Askerin, milletin, bayrağınla çok yaşa!

Cephede süngüler ayna gibi parlıyor.

Azeri Türkleri bayrak açmış bekliyor!

Arş ileri, marş ileri.

Dönmez geri Türk’ün askeri!

Atatürk. Türk Ocağı’nda kısa bir süre dinlendikten sonra Ardahan ve Kağızman’dan gelen heyetlerle görüştü. Halkın kendisine ilettiği okul taleplerini dinleyen Atatürk, bir süre önce meydana gelen deprem nedeniyle zarar gören bölgede incelemede bulunarak, “devlet yardımının en kısa zamanda Kars’a ulaşacağını, yaraların sarılacağını ve vatandaşların bundan emin olmaları gerektiğini söylemiş.

Atatürk. Kars ziyaretinin ardından Başbakan İnönü’ye bir mektup yazar ve Kars izlenimlerini anlatır. Atatürk bu telgrafta: ‘Kars’ta bütün halk, gençler, öğrenciler, köylerden arabalarla gelen çiftçiler, büyük bir tezahüratta bulundu. Kars Vilayeti kazaları, Ardahan Vilayeti, devleti ve arz-ı tanzim için Kars’a hususi heyetler göndermişlerdi. Bütün serhat vilayetlerimizi görmeye vaktim olmadığı içinde müteessirim” yazar.

Karalılar 88 yıldır Kars tren garında Atatürk’ü temsili karşılama törenini gerçekleştiriyorlar. Birlik ve beraberliğe en fazla ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde büyük minnet ve şükran borçlu olduğumuz vatanın kurtarıcısı ve Cumhuriyetin kurucusu büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Kars’a gelişini kutlamak bizim için onur ve gurur vericidir. Atatürk’ün maddi ve manevi mirasına sahip çıkmakla yükümlü kişiler olmakla biz şerefli ve sorumlu bir yolun yolcusuyuz. Atatürk’ün bizi millet yapan değerlerine her daim bağlılığımızı tazelemek bizim milli borcumuzdur.

Atatürk’ün tüm vasıflarını kardeşliğimizi pekiştirecek, aydınlık yarınlara umutla bakmamızı sağlayacak imkanlar olarak görmeğe devam edeceğiz. Karsımız daha güzel, yalanılır bir kent olmayı fazlasıyla hakkediyor. Eminlikle söyleye biliriz ki, ilimiz çok daha ferah, güvenli günlere doğru ilerliyor. Kars’ın sosyal ve ekonomik açıdan arzu edilen yere gelmesi için her kes duyarlı olmalı ve yörenin gereklerini karşılayacak bir bilinç ve anlayış ortaya konulmalıdır. Cumhuriyetimizin kurucusu. Büyük Önder Atatürk’ü bağrına basan Kars halkına düşen vazife de budur. Kars’a hoş geldiniz. ATAM!”

Program Murtaza Karaçanta’nın konuşması sonrasında Karslı aşıkların sahne alması ardından öğrencilerce hazırlanan ‘Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa’ adlı folklor gösterisi ile sona erdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.