1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Aşıklar Otağında Ramazan şenliği
Aşıklar Otağında Ramazan şenliği

Aşıklar Otağında Ramazan şenliği

Kars Aşıklar Otağında Ramazan şenliği

A+A-

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından sağlanan kaynakla 2011 yılının Temmuz ayında restore edilerek faaliyete sokulan Kars Aşıklar Otağı, tarihi mekanda Ramazan programlarını sürdürüyor. İftardan sonra başlayıp sahura kadar devam eden programlarda özellikle de birlik, beraberlik ve kardeşlik türkülerine yer veriliyor.

Ordu Caddesi üzerinde faaliyet gösteren Kars Aşıklar Otağı’nda Ramazanın ilk gününden itibaren sahur vaktine kadar vatandaşlar için programlar yapılıyor. Aşık Şenlik Kültür ve Yaşatma Derneği Başkanı Günay Yıldız ve diğer Karslı aşıklar, vatandaşların da iştirak etmesiyle birlikte programlarına başlıyorlar. Dün akşam da, Aşık Günay Yıldız, İlgar Çiftçioğlu, Orhan Karadaoğlu, Ensar Şahbazoğlu sahne aldı. Farklı illerden de aşık meraklılarının katıldığı programda değişler, hikayeler ve atışmalar yer alıyor. Şair tekin Tiktaş da kahramanlık, vatan ve bayrak şiirleriyle ortama ayrı bir güzellik katıyor. Saza para takma geleneği de otakta çalıp söyleyen aşıklara bir gelir kaynağı oluyor. Mecburi olmayan saza para takma işi aşıkseverlerin isteğine bağlı tutuluyor. İsteyan gönlünden koptuğu miktarda saza para takarak hem aşıkların gönlünü hoş tutuyor hem de otağın günlük giderleri bu yolla karşılanmış oluyor.

Aşıkları dinlemeye gelenlerin en çok isteği de birlik ve beraberlik türküleri oluyor. Aşıklarda ülkemizin en çok ihtiyacı olan birlik ve beraberlik değişlerini irticalen söyleyerek vatandaşların duygularına tercüman oluyorlar.

Aşıkların en büyük isteği ise bu geleneğin yaygınlaştırılmasına sağlamak. Bunun için de kurumlardan, üniversiteden ve kültür müdürlüğünden destek istiyorlar. Kurum ve kuruluşların belli zamanlardan personellerini otağa getirmeleri böylelikle de aşıklık geleneğinin gelecek nesillere aktarılmasını arzuluyorlar.

Aşık sevdalısı Murat Altunterim, “Ramazanda gerçek duyguları anlatan insanların yanındayız. Herkesin gelip görmesi lazım, söylemekle olmaz bu işler. Aşıklar insanlara çok güzel dersler veriyor. İnsanları uğraştığı iş stresinden, kötü alışkanlıklardan hepsini silip götürüyor. O anki o duygular bir başka duygudur. Onu gelip görmek lazım.” dedi.

Aşıkları her akşam dinlemeye gelen esnaflardan Şentürk Tarhan da, “yaklaşık 10 yaşımdan beri aşıklar programına her Ramazan ayında katılırım. Yalnız bizim aşıklarımızın bazı sıkıntıları var. Bu sıkıntıları da bizim ileri gelen Kars’ın esnaflarından gelip yardımcı olmaları gerekiyor. Bu anlamda halk ozanımız Günay Yıldız’ın çok çalışması oldu. Bu çalışmalarda biraz sonuç verdi. Her ne kadar da Belediyenin, Valiliğin yardımları olduysa da yine de esnafın biraz el atması lazım. Yani Kars esnafının bu konuya duyarlı olmasını ben buradan duyarlı olmasını talep ediyorum. Benim kendimde esnafım. Hani derler ya ‘ağaç yaşken eğilir’ çocuğunu eğitebiliyorsan getir aşıklar otağında eğit. İleride her konuda lazım olacak. Yani Kars’taki esnaflardan biraz destek alabilseler daha da güzel olacağına çok ama çok inanıyorum” diye konuştu.

Aşık Şenlik Kültür ve Yaşatma Derneği Başkanı Günay Yıldız, ramazan ayında halkın iftardan sonra teravih ibadetini yapmasının ardından aşıkları dinlemek için otağa beklediklerini söyledi. Yıldız, “İbadetinizi yaptıktan sonra aşıklara gidin. Aşıklar insanlara öyle güzel istikametler veriyorlar ki yani bir dörtlüğü belki bir ömür boyunca onun yaşamında en güzel izler bırakır ve bir ömür boyu ona lazım olur. Her akşam burada ramazan boyunca aşıklar programımız var. Arkadaşlarımızla türküler söylüyoruz, atışmalar yapılıyor, hikayeler anlatılıyor. Çünkü 1971 yılından beri Çobanoğlu gazinosundan beri bu gelenek devam ediyor hatta ondan 20-30 sene önce de bu gelenek kahvehanelerde devam etti. Ben çocukluğumda bile gördüm. Oralardan günümüze kadar bu kültür geliyor. Biraz önce arkadaşımın biri çok güzel söyledi. İnsanlarımızı davet ediyoruz. Yani insanlar kendi kültürüne yabancı kalmasın. Gelsin çoluğunu, çocuğunu getirsinler, bu kültür onlarındır. Aşık halk ile söyler. Aşık halkın adamıdır, meclis olursa, toplum olursa aşık daha güzel feyze gelir, söyler. Kars halkına ben buradan sesleniyorum; kültürlerine sahip çıksınlar, kültürlerini dinlemeye gelsinler” çağrısında bulundu.

Aşık Ensar Şahbazoğlu ise, “Aşık söyler, arif dinler, zarif inceler. O arif insanların, o zarif insanların tekrar bu meclislerde olmalarını istiyoruz, bekliyoruz. Sevgiler, saygılar.” dedi.

Aşık Orhan Karadaoğlu da, “Aşıklar Otağı kendini bilene bir velinimettir. Dostlarımızı da davet ediyoruz Aşıklar otağında gelip dinlemelerini, gelip söylemelerini, gelip konuşmalarını bekliyoruz. Ve buraya gelenler zararlı çıkmaz. Niye zararlı çıkmaz? Kültürünü artırır. Burası bir kültür ocağı, kültür yuvası olduğu için bende halkımızı davet ediyorum. Belediye başkanımızı, sayın rektörümüzü valimizi bekliyoruz. Bunlarda bize biraz ilgi göstersinler. Bize ilgi gösterilirse bu kültür ölmez ve dostlarımızın sayesinde. Evel Allah sizlerin sayesinde ölmeyecektir de.” şeklinde konuştu.

İstanbul’dan gelen halk ozanı Şenol Muratoğlu, “ (09 dk 07 sn – Bu aşıklık baba mesleğimiz. Bende İstanbul’da sürdürüyorum. Bu kültürü yaşatmamız lazım. Gelen gençlerimizin bu kültürü alması lazım. Geçmişini görmeyen geleceğini hiç göremez. Onun için ben herkese sevgi saygı sunuyorum. Ama aşıklık ölmesin yaşasın diyorum.” 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.