1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Aşıklar Otağında Ramazan sefası
Aşıklar Otağında Ramazan sefası

Aşıklar Otağında Ramazan sefası

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından sağlanan kaynakla restore edilerek faaliyete sokulan Kars Aşıklar Otağı, tarihi binada ramazan programlarını sürdürüyor.

A+A-

İftardan sonra başlayıp sahura kadar devam eden programları 7’den 70’e herkes izliyor. Vatandaşları hem neşelendiren hem de hüzünlendiren aşıkların tek derdi ise sosyal güvencelerinin olmaması. Bunun içinde Kültür ve Turizm Bakanı ve Başbakana seslenerek bu konuda adım atılmasını istiyorlar.

Ordu Caddesi üzerinde Temmuz ayında açılan Kars Aşıklar Otağı ramazanın ilk gününden itibaren sahur vaktine kadar vatandaşlar için program yapıyorlar. Halk ozanları iftar sonrası sazlarını alarak Otağın yolunu tutuyorlar.

SERKA’nın katkılarıyla hizmete sokulan Kars Aşıklar Otağı’na gelen Aşık Şenlik Kültür ve Yaşatma Derneği Başkanı Günay Yıldız ve diğer Karslı aşıklar, vatandaşlarında iştirak etmesiyle birlikte programlarına başlıyorlar. Dün akşamda Aşık Günay Yıldız, İlgar Çiftçioğlu, Orhan Karadaoğlu, Bilal Esrarı sahne aldı. Erzurum’dan da aşık meraklılarının katıldığı programda değişler, hikayeler, atışmalar yer aldı.

Program ve aşıkların durumlarıyla ilgili açıklama yapan şık Şenlik Kültür ve Yaşatma Derneği Başkanı Günay Yıldız, sosyal güvencelerinin olmamasından dert yandı ve Kültür Bakanlığının aşıklara sahip çıkmasını istedi. Başbakan Erdoğan’a da seslenen Yıldız, aşıkların zor durumda kaldıklarını, eski yıllardaki gibi köy düğünlerine de gidemediklerini ifade ederek, “Aşıklarımızın durumu iyi değil. Bugüne kadar Kültür Bakanlığı nezdinde sosyal güvence anlamında bize bir şey yapılmadı. Eskiden düğüne, sünnete giderdik 3-5 kuruş kazanırdık şimdi o bile yoktur. O gelenekte kalktı ve bizler tamamen çaresizleştik. Kültürümüzü yaşatma adına bu otağı açtık ve aşıklarımız 3 kuruş bile kazanmadan burada vatandaşlara hizmet ediyorlar. Oysa bizlere sahip çıkılsa hem aşıklarımız rahat bir nefes alır hem de kitap ve benzeri yayınlarla bu kültürü gelecek nesillere aktarırlar” dedi.

Aşıklardan İlgar Çiftçioğlu da, küçük yaştan bu yana halk ozanlığı yaptığını ve sosyal güvenceleri olmadığı için çoğu zaman para bile kazanamadıklarını ifade etti. Kültür Bakanlığına da seslenen Çiftçioğlu, aşıkların Türkiye’de ortalama 400 civarında olduğunu ve bunlara artık sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

Gözleri görmeyen halk ozanı Orhan Karadaoğlu ise, 45 yıldır aşıklık sanatını icra ettiğini fakat bir sosyal güvencesinin bile olmadığını belirtti. 2 çocuğu olduğunu ve onların da işleri olmadığını anlatan Karadağoğlu, “Bu sanatta ömrüm geçti ama bu yaşlılığımda bile sürekli çalışmak zorundayım. Şöyle bizimde sosyal güvencemiz olsa ve bizlerde sanatımızı daha neşeli icra etsek iyi olmaz mı? İnşallah Kültür Bakanlığı harekete geçer ve bizlerin sosyal haklarını verir, bizlerde daha neşeli oluruz” diye konuştu.

Aşıkları izlemeye gelen Araştırmacı-Yazar Sultan Aydın da halk ozanlarının mutlaka desteklenmesi gerektiğini ve kendilerinin de bunu çok arzuladıklarını söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.