1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ardahan Üniversitesi Gelişiyor
Ardahan Üniversitesi Gelişiyor

Ardahan Üniversitesi Gelişiyor

Rektör Prof. Dr. Korkmaz’dan Ardahan ve Kars medyasına önemli açıklamalar

A+A-

Türkiye Yardım Sevenler Derneği (TYSD) İstanbul Şubesi üyelerinden oluşan 44 kişilik ekip, 25 Haziran 2014 Çarşamba günü Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Yenisey Yerleşkesi’ni ziyaret etti. TYSD İstanbul Şubesi Başkanı Yıldız Laçinel ve beraberindeki üyelerden oluşan ekibi, ARÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, ARÜGEM Başkanı ve ARÜ Genel Sekreter Yardımcısı Canan Korkmaz ile ARÜ Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Şube Müdürü Havva Vanlı karşıladı. Ziyaret programı kapsamında ARÜ Yenisey Yerleşkesi’nde bulunan fakülte binaları, yurt binaları ile Ardahan Kongre Merkezi Müzesi gezildi. TYSD üyelerinin ilk durağı, ARÜ Yenisey Yerleşkesi’ne TYSD’nin katkıları ile Hayırsever Vasfiye Eriş tarafından yaptırılan ‘Türkiye Yardım Sevenler Derneği, Vasfiye Eriş Kız Bloğu’ oldu. Yurt binasını gezen üyeler çeşitli incelemelerde bulunarak, yetkililerden detaylı bilgiler aldı. Yurt binasının ardından ekip ARÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi’ni gezdi. Gezi süresince üyelere Prof. Dr. Söylemez, Korkmaz ile Vanlı tarafından üniversite ve yerleşke hakkında çeşitli bilgiler verildi. Gezinin tamamlanmasının ardından üyeler ARÜ tarafından organize edilen yemek ve müzik dinletisi programına katıldı. ARÜ İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi teras katında gerçekleştirilen programda üyelere yöresel yemekler ikram edildi. Program kapsamında Mevlana Değişim Programı ile ARÜ’de eğitim görmekte olan uluslar arası öğrenci Aynura Osmanova kopuz eşliğinde Kırgızca eserler seslendirdi. Osmanova’nın ardından Çıldırlı Aşık Faruk Erdoğan bağlaması ile katılımcılara müzik ziyafeti sundu. Programda konuşan Korkmaz kız yurdunun yapımında desteği bulunanlara teşekkür ederek, konuşmasına şöyle devam etti; “ sizden güç alarak, iki katlı olan yurdu ARÜGEM olarak bir katta biz yaptırarak üç kata çıkarttık. Şu an 140 öğrencimiz bu yurtta kalmaktadır.” dedi. Üniversite öğrencileri için Ardahan’daki en önemli sorunun barınma olduğuna dikkat çeken Korkmaz sözlerine şöyle devam etti; “Ailelerin yurt olmadığı için çocuklarını geri götürmek istedikleri bir dönemde, bu yurt kız çocuklarının Ardahan’da üniversite okuyabilme fırsatını sağlamıştır.” dedi.TYSD Başkanı Laçinel; ‘ARÜ’ye Destek Olmaya Devam Edeceğiz’Programda konuşan TYSD Başkanı Yıldız Laçinel ARÜ’nün yaptığı çalışmalardan duydukları mutluluğu dile getirdi. Laçinel sözlerine şöyle devam etti; “Gezi düzenledik geldik. Çünkü buradaki herkes yaptığı bağışların amacı doğrultusunda kullanıldığını görmek istedi ve şuan herkes çok mutlu. Hem de gördük ki bizim yaptıklarımızın üzerine eklemeler yapılmış. Bu bizi çok mutlu etti. ARÜ’ye her zaman destek olmaya devam edeceğiz.” dedi.Programın ardından üyeler Ardahan Kongre Merkezi Müzesi’ni ziyaret etti. Müze ziyarete sırasında üyelere ARÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Levent Küçük tarafından müze hakkında detaylı bilgiler verildi. Müze gezisinin tamamlanmasının ardandan ziyaret programı sonlandırıldı.

“Ülkemiz sınırlarının son noktasında, karanlığa karşı yakılmış bir ışık” olacak nitelikte faaliyetler ve projeler gerçekleştirmeye devam eden Ardahan Üniversitesi’yle ilgili Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Kars ve Ardahan’da faaliyet gösteren gazetecilere önemli açıklamalar yaptı. Çok sayıda yerel-ulusal basın mensubuyla 19 Kasım 2014 Çarşamba günü Ardahan Üniversitesi’nde bir araya gelen Rektör Prof. Dr. Korkmaz, Ardahan Üniversitesi’nin kısa sürede hem bölgesel hem de küresel bir üniversite olma yolunda önemli adımlar attığını belirtti.

Ardahan Üniversitesi Yenisey Konukevi’nde başlayan tarihi buluşmaya Ardahan’dan İstiklal-Hudut Gazetesi’nden Sürmeli Kılıç, Çıldır Manşet Gazetesi’ni Temsilen Mahmut Ahmet Vural ve Reşat Vural, Ardahan Gündem Gazetesi’nden Yunuz Akçay, Alsancak Gazetesi’nden Mehmet Alkan; Kars’tan Kars Kuzeydoğu Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Burhan Akyıldırım, Kafkas Haber Ajansı’ndan Mehmet Duman, Anadolu Ajansı’ndan Çağlar Sefertaş, Kars Siyaset Gazetesi’nden Akif Can, Hürdoğu Gazetesi’nden Bahadır Yurdagül, Önder Gazetesi’nden Cem Daşdelen, Ölçek Gazetesi’nden Tacettin Durmuş, İhlas Haber Ajansı’ndan Işık Çapanoğlu ve Ölçek Gazetesi’nden Salih Şahin teşrif etti.

“ARÜ’NÜN KURUMSAL KİMLİĞİ, BU TOPRAKLARIN RUHU, KÜLTÜRÜ VE TARİHİNDEN İZLER TAŞIYOR”

Kars ve Ardahan’dan gelen gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rektör Prof. Dr. Korkmaz, Ardahan Üniversitesi’nin kurumsal kimliğini oluşturma süreceğine değinerek, “Kurumsal kimliğimizi oluştururken bu toprakların ruhu, kültürü ve tarihinden izlerler taşıyan bir değerle örtüşmesi gerektiğini düşündük. Çünkü logo bir kurumun adıdır. Eğer bir adınız olmazsa o zaman sizin yaptığınız işlerin kalitesi ve niteliği de olmaz. Bu bakımdan logomuzdaki öğeler üniversitemizin kuruluş felsefesini yansıtıyor.” diye konuştu.

ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ’NİN 2023 HEDEFLERİ

Program sırasında Ardahan Üniversitesi’nin öğrenci sayısının her yıl arttığını belirten Rektör Prof. Dr. Korkmaz, “Şu an bizim yaklaşık 4 bine yakın öğrenci mevcudumuz var. 2023’deki hedefimiz ise en az 20 bin öğrenci ve en az 3 bin akademik kadro. Bunun üstüne de çıkabiliriz. Bölgenin bilim merkezi haline gelecek bir üniversite olma yolunda ilerliyoruz.” diyerek, Ardahan Üniversitesi’nin gelecekle ilgili hedeflerini özetledi.

“ARÜ, ULUSLARARASI AÇILIMLARIYLA ÖRNEK GÖSTERİLEN BİR ÜNİVERSİTE OLDU”

Üniversitemizin akademik özellikleri hakkında bilgi veren Rektör Prof. Dr. Korkmaz, ARÜ’nün uluslararası açılımları ile Türkiye’de örnek gösterilen bir üniversite olduğunu vurgulayarak, “Uluslararası düzeyde hocalarımız var. Harvard Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapmış hocalarımız var. Romanya, Polonya, Rusya, Kırgızistan, Kazakistan, Amerika’dan hocalarımızın geldiği, uluslararası bir organizasyonun çok işlevsel bir şekilde kullanıldığı bir üniversitemiz var.” dedi.

“BİZ EĞER BU COĞRAFYADA VAR OLACAKSAK BİRLEŞMELİYİZ”

Birlik ve beraberlik duygusunun, başta bölgemiz olmak üzere tüm dünya için hayati olduğunu kaydeden Rektör Prof. Dr. Korkmaz, “Ülkeler birleşiyor. Dünya birleşerek büyüyor. Birleşerek büyüyen bir dünyada bizim parçalanarak küçülmeyi istememiz kadar varlığımıza düşman olacak bir şey yoktur. Biz eğer bu coğrafyada var olacaksak birleşmeliyiz. Çevremizle, kardeşlerimizle güçlerimizi birleştirmemiz lazım. Komşularımızla çok iyi ilişkiler kurmamız gerekiyor.” diye konuştu.

“KÜNİB 14 ÜLKEDEN 81 ÜYEDEN OLUŞAN BİR BİRLİK HALİNE DÖNÜŞTÜ”

Kafkasya Bölgesi’nde Ardahan Üniversitesi öncülüğünde KÜNİB gibi büyük bir oluşumun meydana getirildiğini hatırlatan Rektör Prof. Dr. Korkmaz, “İşbirliği yapan, projeler geliştiren, hayattaki güçlüklere birlikte karşı çıkan, zorluklarını birlikte çözmeye çalışan bir Kafkasya oluşturmamız gerekiyordu. İşte Kafkasya Üniversiteler Birliği bu fikirden doğdu. Birliğimiz 14 ülkeden 81 üye üniversiteden oluşan bir birlik haline dönüştü. Birliğimizin çok önemli kazançları oldu. Örneğin öğrenci ve öğretim üyesi değişimiyle ilgili programlar geliştirdik. YÖK’e bazı öneriler sunduk. YÖK’e sunduğumuz Mevlana Değişim Programı bu projelerden biridir. İlk kez üniversitemizin 3 yıl önce Gürcistan, Kırgızistan ve Azerbaycan’daki üniversitelerle birlikte uyguladığı Mevlana programı, bugün YÖK tarafından yürütülen, öğrencilerimize büyük katkılar sunan bir programdır.” diyerek, KÜNİB’in kurulduğu günden itibaren çeşitli projeler, özelde de bölgesel değişim ve gelişimi sağladığını ifade etti.

Toplantıda Rektör Prof. Dr. Korkmaz, KÜNİB’in yakın geçmişte İran’da gerçekleştirdiği “Kafkasya’ya Genç Bakışlar II” sempozyumu ve Hepatit-B Kongresi, Kafkasya bölgesinde uygulanan Kafkasya’nın Yüzleri Projesi, Ardahan’da düzenlediği “I. Uluslararası Tehlike Altındaki Diller Konferansı”, KÜNİB’in Üniversite Tanıtım Günleri ve diğer projeleriyle ilgili bilgi verdi. Toplantıda Rektör Prof. Dr. Korkmaz, İran, Gürcistan, Azerbaycan, Türkiye başta olmak üzere Kafkasya bölgesinde KÜNİB’in yaptığı çalışmaların bölgenin geleceğini yakından etkileyecek önemli nitelikler barındırdığını söyledi.

KÜNİB’İN 5. OLAĞAN KONGRESİ’NİN TEMASI: “SAĞLIK”

Rektör Prof. Dr. Korkmaz, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu bölgesi, İran ve Azerbaycan için büyük bir tehdit oluşturan İran’da Tebriz Üniversitesi’nde yapılan Hepatit – B ile ilgili yapılan kongrenin ardından KÜNİB’in bu konuda 5. Olağan Kongresi’ni yapma perspektifini, “Mayıs ayında KÜNİB’in beşinci olağan kongresini Tebriz’de yapacağız. Ana temamız sağlık olacak. Özellikle Kafkasya bölgesindeki Sağlık Bakanlarını toplayarak, Hepatit–B’yle ilgili tartışacağız. O bakımdan bu coğrafyanın tehlikeleri ve hastalıklarını araştırıp sorunu ortaya koymamız gerekiyor. Bu tamamıyla bilimsel anlamda araştırma nesnesidir. Hepatit–B hastalığı tıpkı kaybolmakta olan diller gibi bizim araştırma nesnemizdir. Bunun üstüne gitmeliyiz.” sözleriyle yapılan çalışmaların önemini ortaya koydu. Öte yandan Rektör Prof. Dr. Korkmaz, ilerleyen süreçte KÜNİB’in Kafkasya bölgesi çapında “Beraber Yaşama Kültürü” temasında bir sempozyum organize edileceğini belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.