1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ani’nin Öteki Yüzü,Geçmişe Işık Tutacak
Ani’nin Öteki Yüzü,Geçmişe Işık Tutacak

Ani’nin Öteki Yüzü,Geçmişe Işık Tutacak

Selçuklu Türklerinin 1064’te Kars Ani’den Anadolu’ya girişlerinin 950. yılı nedeniyle Kars Valiliği ve Kafkas Üniversitesi tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Kars - Ani Sempozyumu etkinlikleri kapsamında, Ani - Şehristan Gravürleri ve Fotoğraf Sergisin

A+A-

Araştırmacı - Yazar Vedat Akçaçyöz ve Fotoğraf Sanatçısı ve Araştırmacı Yıldırım Öztürkkan tarafından düzenlenen serginin açılışına, Kars Valisi Günay Özdemir, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, KAÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Vali Yardımcısı Cevat Uyanık, Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Oktay Belli ve çok sayıda bilim adamı ile akademisyen katıldı.

Serhat Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen sergini açılışın arından Akçayöz ve Öztürkan tarafından protokol mensupları, panelist ve ziyaretçilere sergi ve sergide yer alan gravürler ve resimler ile ilgili olarak bilgi verildi. Sergini gezilmesinin ardından Akçayöz ve Öztürkan sergide yer alan eserler ile ilgili olarak gazetecilere açıklamada bulundular.

AKÇAYÖZ: “ANİ’NİN ÖTEKİ YÜZÜNÜ ANLATMAK İSTEDİK”

Ani - Şehristan Gravürleri ve Fotoğraf Sergisi gibi bir serginin ilk kez açıldığı yönünde gazetecilere açıklamada bulunan Araştırmacı, Yazar Vedat Akçayöz, sergiyi böylesine anlamlı bir sempozyum kapsamında açmış olmakta dolayı mutlu olduğunu dile getirdi.

Öztürkan ile sergiyi açmaktaki açmalarının Ani’nin öteki yüzünü göstermek istedikleri de belirten Akçayöz: “SERKA’nın parasal desteğiyle açmış olduğum bu sergide amacımız; Ani’nin öteki yüzünü anlatabilmekti.  Dikkat ederseniz gördüğünüz fotoğraflar tamamıyla Ani’yi yansıtmıyor yani Ani’nin öteki yüzünü anlatıyor.  Mağaralar, bostanlar deresi, Arpaçay Nehri üzerindeki o yıkıntıların, harabelerin, mağaraların görüntülerini yansıtmaya çalıştık. Burada ki anlatım tarzımız Ani Antik Kentini efsaneleriyle de anlatabilmek Şahmaran Efsanesinde olduğu gibi bu süreç içerisinde ne kadar turist çekebilirsek, turizm sektöründeki aktivasyonunu o kadar artırmış olacağız. Tüm ilke ve amacımız bu konuda bize destek olan SERKA’ya da teşekkür ediyorum.” Dedi.

SERGİ ,”ANİ’NİN GEÇMİŞİNE IŞIK TUTACAK”

Sergide yer alan eserleri bir araya getirip sergi açacak hale getirmek için yaklaşık 4 yıldır uğraş verdiklerini belirten araştırmacı ve Fotoğraf Sanatçısı Yıldırım Öztürkkan da açıklamasında serginin Ani’nin geçmişine ışık tutacağını söyledi.

Sergide yer alan bazı gravürlerin 1842 ve1862 yılları arasında Juılns  Kasnter, Chales Texier  tarafından çizilmiş olduğunu da belirten Akçayöz: “Sergide yer alan gravür ve resimler Ani’nin günümüzden 160 yıl öncesine ışık tutmaktadır.  Ani’nin değişik zamanlarından ve değişik yerlerinden değişik enstantaneleri anlatmaktadır.  Kars Valiliğimizin özgün bir çalışmasıyla ortaya çıktı bu fotoğraflar ve Ani’nin geçmişine ışık tutacaktır. Ani de şu anda 12 – 13 adet eser gün yüzündedir. Yıllarca Ani için ‘Ani Harabeleri’ dedik. Bir zamanlar 200 bin kişinin yaşadığı Ani, Maalesef hakikaten harabe haline gelmiş durumdadır. “ dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.