1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ani'de Karınca Kazısı (!)
Anide Karınca Kazısı (!)

Ani'de Karınca Kazısı (!)

Kars’a 42 km uzaklıktaki Ocaklı Köyü sınırları içerisinde yer alan Anı Ören Yerinde, bu defa karıncalar kazı yaptı!

A+A-

Türkiye - Ermenistan sınırını ayıran Arpaçay Nehrinin Batısında, 78 hektar büyüklüğünde bir alan üzerinde bulunan antik ticari şehir olan, 5 bin yıllık Ani Harabeleri’nde bu defa da karıncalar tarihi alanda kazı yaparak kışlık hazırlıklarını sürdürdüler.

100 milyon yıldan uzun süredir dünya üzerinde yaşayan karıncalar, sosyal yaşamın esaslarına uygun yaşamaktan da vazgeçmiyorlar. 2-4 mm büyüklüğünde siyahtan kahverengiye, kırmızıdan siyaha kadar renklerde bir çok karınca türü bulunuyor. Yuvalarını su ve yiyecek kaynaklarına yakın yaparlar ve rotaları da bu eksendedir. Ev içinde görülenler genelde işçi karıncaların yiyecek aramalarından kaynaklanır. Süpürgelikler ile çatlaklarda, deliklerde, saksı içlerinde yuvalanırlar. Koloniler halinde yaşarlar. Bu kadar sosyal olan bu canlılar kış mevsiminde karınlarını doyurabilmek için baharın sıcak günlerinde harıl harıl çalışarak yuvalarına yiyecek taşıyorlar.

Böcek türlerinin en “sosyal”lerinden biri olan karıncalar, son derece iyi “örgütlenmiş” bir düzen içinde, “koloniler” denen topluluklar halinde yaşarlar. Örgütlenmeleri öyle gelişmiş bir düzen içindedir ki, bu açıdan insanlarınkine benzer bir uygarlığa sahip oldukları bile söylenebilir. Karıncalar besinlerini üretip depolarken, yavrularını gözetir, kolonilerini korur ve savaşırlar. Hatta “terzilik” yapıp, “tarım”la uğraşan, “hayvan yetiştiren” koloniler bile vardır. Aralarında çok güçlü bir iletişim ağı bulunan bu hayvanlar, toplumsal örgütlenme ve uzmanlaşma açısından bakıldığında, hiçbir canlı ile kıyaslanamayacak üstünlüktedirler.

Karıncalar kendileri açısından en ideal olan sosyal sistemi milyonlarca sene öncesinden günümüze kadar hiçbir aksaklığa meydan vermeden sürdüregelmişlerdir. Bir çok yönden insanlardan daha fazla fedakar oldukları da dikkatimizi çekecektir. En ilgi çekici yönlerinden biri ise; insanlarla karşılaştırmak gerekirse-bizim toplumlarımızda görülen zengin-yoksul ayrımı, iktidar mücadelesi gibi kavramları bilmemeleridir. Karıncalar üzerine uzun yıllar araştırma yapmış pek çok bilim adamı, onların ileri sosyal davranışları konusuna henüz bir açıklık getirememiştir. Aynı koloni içindeki farklı kastlara mensup karıncalar, fiziksel olarak da çok farklı görünümlerde olurlar. Herbiri yapacağı ise uygun bir fiziksel yapıya sahiptir

Ani Harabelerini mesken tutan siyah renkli dev karıncalarda güne ‘merhaba’ya kendi aralarındaki bir güreşle başladılar. Önce birbirine meydan okuyan iki karınca bir taşın üzerine çıkarak omuz omuza güreşmeye başladı. Uzunca bir süre birbirlerine üstünlük sağlayamayan iki karıncanın bu amansız güreşi diğer karıncalarında dikkatini çekti. Bu defa güreş izlemeye meraklı arıncalar, bir süre meydandaki mücadeleyi izledikten sonra zor durumdaki karıncaya yardım etmeye başladılar. Karıncalardan biri fazla direnemedi ve bu defa diğer karıncalar ona destek verdi. Buna rağmen yaklaşık 30 dakika süren güreş bu renkli görüntülere sahne oldu.

Ani Harabeleri karıncalar kadar kuşların mücadelesine de tanıklık ediyor. Ani Harabelerine adeta bekçilik yapan kuşlar, ahenkli ötüşleriyle de dikkat çekiyor. Harabelerde yankı bulan kuş sesleri daha sonra yerini sessizliğe bırakıyor. Geride ise Ani’nin muhteşem görüntüsünün vazgeçilmezi tarihi doku kalıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.