1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Anı Ören yolu yeşilleniyor
Anı Ören yolu yeşilleniyor

Anı Ören yolu yeşilleniyor

Kars’ın Ermenistan sınırındaki dünyaca ünlü Anı Ören Yeri’nin merkeze 40 kilometrelik mesafedeki karayolu sağlı-sollu ağaçlandırılıyor.

A+A-

Bu kapsamda ağaç dikilen bölgelerin etrafına kazık çakılarak tel örgülü çit çekiliyor. Bu işi de Diyarbakır’dan Kars’a gelen mevsimlik işçiler yürütüyor. 5 aileden oluşan 30 işçi sabahın erken vaktinde işe koyuluyor ve akşam serinine kadar çalışıyorlar. “Kars Anı Ören Yeri Ağaçlandırma Çalışması” projesi kapsamında Kars’tan Anı Ören Yeri’ne kadar toplam 10 bin ağaç dikilecek. 40 kilometrelik yolun şu ana kadar 15 kilometresindeki kazık çakma ve demir telli çit çekme çalışmaları tamamlandı.

Fidan dikimi, çapa, kazık çakma, çit çekme işlemlerini yürüten Diyarbakırlı işçiler, Kars Orman İşletme Müdürü Murat Doğanay ve Orman Muhafaza Memurlarının nezaretinde çalışmalarını sürdürüyorlar. Anı Ören yerinin merkeze uzaklığı 40 kilometre. Sağlı-sollu ağaç dikimi 80 kilometreye tekabül ediyor. Dikilen ağaçların etrafının çitlerle çekilmesi de toplam 160 kilometreyi buluyor. Bu çalışma kapsamında on binlerce kazık çakılmış olacak ve her kazığa 3’ser sıralı olmak kaydıyla toplam 1440 kilometre demir tel çekilmiş olacak. Bu çalışmalar sürenden bir yandan da dikilen ağaçların etrafı çapalanıyor, zararlı otlardan arındırılıyor ve ağaçların zarar görmemesi için sık sık da denetimler yapılıyor.

Kars Orman İşletme Müdürlüğü’nün çalışmaları bununla da sınırlı değil. Bir yandan da Paşaçayır Yolu üzerinde benzer bir çalışma yürütülüyor aynı zamanda da “Yeşil Kuşak” projesi kapsamında etrafı ağaçlandırılmış bölgelerde yürüyüş yolları yapılıyor. Yine Sarıkamış, Susuz, Digor ve Selim ilçelerinde de ağaçlandırma ve ağaçlandırma yapılan bölgelerin korunması çalışmaları titizlikle yürütülüyor.

Çalışmaları yerinde inceleyen Kars Orman İşletme Müdürü Murat Doğanay, “Şu anda Anı Ören Yeri yolu üzerindeyiz. Bu alanda yolun her iki tarafında yaklaşık 80 kilometre boyunca Sarıçam ve yapraklı ağaçlardan olmak üzere yol boyunca yol kenarı ağaçlandırmasını başlattık. Yaptığımız toprak işlemesinden sonra iki taraf toplam 160 kilometreli bulacak şekilde dikenli tel ihateyle dikeceğimiz fidanların etrafını çevirerek kontrol altına almış bulunmaktayız. Anı Ören Yeri Kars ili için çok önemli. Bizde bu öneme dikkat ederek buradan Anı Ören Yeri’ne turizm amaçlı giden insanların yol kenarı ağaçlandırmasıyla güzel bir bütünlük ve manzara seyriyle gitmesine olanak sağlayacak bir ağaçlandırma çalışmasını başlattık. Sonbahar dikimlerinde de 10 fidanı toprakla buluşturarak güzel bir yol kenarı ağaçlandırma çalışmasını Kars halkıyla buluşturmuş olacağız. Burada sarıçam ve Huş fidanı ağırlıklı olacak. Sonbaharda burada 5 bin adet büyük boylu yapraklı fidan getirerek, Sarıçam fidanlarıyla karıştırıp yol kenarı ağaçlandırmasını bitirmiş olacağız. Böylelikle Anı Ören Yolu üzerinde toplam 10 bin adet fidan dikmiş olacağız.” dedi.

Doğanay daha sonra şunları söyledi:

“Merkez Çorak köyü, Ağadeve köyü, Paşaçayır mahallesinde Kars Ani Ören yolu karayolu üzerinde 80 kilometre ağaçlandırma çalışması, Kars Selim arası karayolu üzerinde 10 kilometrelik yolda ağaçlandırma çalışması yapmaktayız. İl merkezinde yapmış olduğumuz ağaçlandırma çalışmaları devem ederken ilçe merkezlerinde de Kars’ta oluşturduğumuz yeşil bantlar gibi planladık. Akyaka ilçemizde 50 hektar toprak işlemesini bitirdik. Sonbaharda da fidan dikimine başlayacağız. Aynı şekilde Susuz ilçemizde de 90 hektar yeşil band oluşturduk ve yine Aygır Gölü etrafında da 50 hektar ağaçlandırma alanı belirledik. Toprak işlemesi tamamlanmak üzere ve önümüzdeki birkaç gün içerisinde toprak işlemesi de bitecek. Etrafını dikenli tel ile çevreleyip koruma altına alacağız. Sonbaharda burada fidan dikimine başlayacağız. Özelikle Aygır Gölü bizim için önemli. Göl kenarında yapraklı ağaçlar, yukarı doğru çam ağaçları dikilecek. Özellikle bu alanda insanların mesire amaçlı rekreasyon ihtiyaçlarına cevap vereceği bir alan oluşturulacak. Ayrıca Selim ilçesi Yaylacık köyünde 38 hektar alanda arazi hazırlığımız tamamlandı. Yine Selim ilçemizde iki köyümüzde mera ıslah çalışmalarına başlayacağız. Amacımız hayvancılığın yoğun olduğu bölgelerde yaylalarımıza su getirmektir. Hayvanlar için kaşınma kazıkları kurmak ve su sıvatları yaparak yöre hayvancılığına Kars Orman İşletmeciliği olarak bir nebze de olsa yöre hayvancılığına katkı sunmaktır. Bu projeyi önümüzdeki hafta itibarıyla başlayacağız. İlk önce Selim ilçesi Koşapınar köyünde başlatmış olacağız. Kars’ın yüzde 5 oranında olan ormanlık alanının hızlı bir performansla sayın valimiz Eyüp Tepe’nin destek ve öncülüğünde hedefimiz olan 1,5 milyon fidanın dikimini tamamlamış olacağız.”

Doğanay ayrıca, ağaçlandırma çalışmalarına büyük destekte bulunan ve sürekli bu çalışmaları yakinen takip eden AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan ve Prof. Dr. Yunus Kılıç’a da katkı ve desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.