1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ani eski imajına kavuşacak
Ani eski imajına kavuşacak

Ani eski imajına kavuşacak

Ani Ören Yeri eski imajına kavuşacak...

A+A-

Selçuklu Türklerinin 1064’te Kars’tan Anadolu’ya girişlerinin 950. yılı nedeniyle 50 yıl ardadan sonra ilk kez düzenlenen Uluslararası Kars - Ani Sempozyumunda konuşan Kars Valisi Günay Özdemir, BTK’ya dikkat çekerek Ani Ören Yeri’nin yeniden eski önemine kavuşacağını ve bölgenin ticaret merkezi olacağını söyledi. Bunun için 10-15 yıl iyi çalışmak gerektiğini belirten Vali Özdemir, yatırım ve hizmetlerin de bu amaçla yürütüleceğini ifade etti.

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen katılan çok sayıda bilim adamı ve akademisyene seslenen Vali Özdemir, “Fiziki anlamda ki fetih gerçekleşmesi mümkün değildir. Onun için Kars’ın fetih i bu anlamda medeniyetin Osmanlı medeniyeti oluşması ve dünya ya nizam vermesi anlamında da Kars’taki medeniyetin, Ani’deki medeniyetin çok önemli olduğunu ve asıl medeniyetin Osmanlı medeniyetinin de Ani’den başladığının bilinmesi ve bunun da çok iyi anlatılması gerekiyor. Artık bundan sonraki anlamsal ilişkimizi bilim adamlarımızdan ya da araştırmacılarımızdan bu konuda ki çalışmalar üzerine yoğunlaşmalarını bekliyoruz.” dedi.

İPEK YOLU TEKRAR HAYATA GEÇİRİLECEK

Ani’nin tarihteki önemine dikkat çeken Vali Özdemir, “Ani’de kültürel anlamda, sosyal anlamda, bir medeniyet oluşturulmuş be böylece Kafkasya’yla, batıya, doğuya buradan kültürel anlamda da ciddi bir akış sağlamış. Son dönemde Bakü, Tiflis, Kars Demiryoluyla beraber aslında İpek Yolu’nun tekrar canlandırılması tekrar hayata geçirilmesi söz konusudur. Eğer şuanda bu proje gerçekleştiği andan itibaren 5-10 yıl içerisinde Kars tekrar ani zengin olduğu gibi ticaretin, kültürün, sosyal anlamda bölgenin merkezi konumuna gelecek. Bu konuda bütün kurum ve kuruluşlarımız, sivil toplum örgütlerimiz 5 yıl, 10 yıl sonrasına çok iyi şimdiden hazırlanması, hedeflerini ona göre yapması gerekiyor. Valilik olarak bizimde kesinlikle planladığımız, kesinlikle bundan sonraki 10 yıl 15 yıl için, çünkü eğer biz bir medeniyet oluşturacaksak dünümüzü bileceğiz bu günümüzü anlayacağız ve yarınımızı da iyi planlayacağız.” diye konuştu.

ANİ TEİCARET MERKEZİ OLACAK

Medeniyetin önemine de vurgu yapan Özdemir, “Dünü bilen, bugünü anlayan ve yarınları da planlayan insanlar, milletler, medeniyet kurabilmiş. Eğer biz yarınımızı iyi planlayamazsak, geleceğimizi iyi planlayamasak kesinlikle medeniyet kurmada, medeniyeti yönlendirmede, kültürü oluşturmada herhangi bir şekilde etkimiz olmaz ve günü kurtarma ve verdiği akıntıdan, çalkantıdan sallanır gideriz. Onun için Kars gelecek dönemde İpek Yolu’ nun tekrar canlanması dediğimiz Bakü, Tiflis, Kars Demir yoluyla Ani’nin Fethi kadar önemli, Ani’nin Fethi kadar değerli. Tekrar bir merkez olma yolunda bir başlangıç olacağını düşünüyorum. Onu için ben bu konuda da bütün çalışmalarımızı, bütün planlarımızı bu şekilde yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Çünkü burası yine bölgenin kültür merkezi olacak, burası bölgenin ekonomik merkezi olacak, burası bölgenin sosyal merkezi olacak ve biz bütün yatırımlarımızı da gelecek 5-10 yıl içerisinde bunlara göre planlayacağız. İnşallah çok daha güzel günler olması ve çok daha bölge anlamında barıa, huzura, güvene dayalı bir sistemin kurulması anlamında Karslılar olarak da Kars’taki bütün bilim adamlarımızdan da başlayarak bütün kurum ve kuruluşlarımızla, sivil toplum örgütlerimizle buna katkı sağlayacağımıza inanıyorum.” şeklinde konuştu.

ANİ, 20’NİN ÜZERİNDE MEDENİYETE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Ani’nin 20’nin üzerinde medeniyete ev sahipliği yapmış tarih boyunca önemli bir kent olduğunun bilinmesini isteyen Özdemir şöyle konuştu:

“Bu önemin nereden geldiğine baktığımızda da İpek Yolu ve İpek Yolu’nun ticaret merkezi olması ve bölgeye dağılımının ve bölgede üretilen mallarında toplanıp Doğu ve Batıya İpek Yolu güzergahından dağılımıyla bilinir. İpek Yolu neden önemlidir? İpek Yolu Çin’den Hindistan’dan başlayıp Avrupa’ya uzanan ve Avrupa’ya sadece ipeğin taşındığı değil ipekle beraber asıl baharat, mücevherat ve değişik birçok maddenin doğudan batıya taşındığı, batıda üretilen mallarında doğuya taşındığı bir güzergah ve sadece bu iki güzergah arasında mallar ve hammaddeler taşınmıyor. Belli bölgelerdeki ihtiyaçlarda yine bu güzergahla geliyor. Yani Ani’de bölgenin ihtiyaçları yine Ani vasıtasıyla bölgeye dağılıyor. Ani’de üretilen mallar ve hammaddeler yine ani vasıtasıyla bölgelere dağılıyor. Onun için ticaret o dönemde çok önemli olduğu için ve İpek Yolu’nun öneminden dolayı da Ani’nin fethi çok önemli bir konumda. Ne zamanki Ümit Burnu keşfedildi batılılar bu yolu Ümit Burnu’na taşıdılar. İpek Yolu’nun önemi azaldı. Bu önem tamamen Ümit Burnu’na kaydı. Ve daha ucuz bir şekilde taşıma işini gerçekleştirmeye başladılar.”

GÖNÜLLERİN FETHİ HARAKANİ İLE BAŞLADI

Vali Özdemir daha sonra şunları söyledi:

“Ani’deki bu ticaret merkezinin oluşmasına baktığımızda da daha önce belki ticaret merkezi para hilal şeklinde o dönemde para hilal şeklinde yapılıyordu. Ne zaman ki Selçuklular Ani’yi fetih ettiler o günden sonra bakıyorsunuz ki Ani’ de bir kurumsallaşma başlamış. Ani’de bir alış-veriş merkezi, bir çarşı oluşmaya başlamış, Ani’de bir sağlık merkezi oluşmaya başlamış, Ani’de bir sosyal kültürel bir merkez oluşmaya başlamış. İstanbul’da ki kapalı çarşının bir örneği şuanda Ani’de görüyoruz. Bu İstanbul’da ki bir medeniyetin Osmanlı medeniyetinin temellerinin Ani’de atıldığını görüyoruz. Ani bu anlamda dünya medeniyeti anlamında bir başlangıç, dünyaya huzur, kültür, sosyal anlamda barışın getirildiği bir medeniyet olarak görüyoruz. Ani’nin fethi sadece fiziki fetih olarak değil asıl fetih gönüllerin fethi anlaşılmış. Bu da Harakani Hazretlerinin Kars’a gelmesiyle gönüllerin fethi başlamış. Fethin temellerine baktığınız zaman gönülden fethedilmeden fiziki fethin gerçekleşmesi mümkün değildir. Onun için acaba şunu düşünüyoruz Harakani Hazretleri neden Kars’a geldi. Neden Kars’ taki gönülleri fethetmeye başladı. Çünkü İpek Yolu sadece ticari anlamda bir yol değildi. Hıristiyanlığın yayılmasında bakıyorsunuz ki İpek Yolu güzergahından başlamış ve yine bazı kesimlerde dini anlamda değişikliği olmuş ve böylece iç kesimlere doğru buralarda yer etmiş. İslamiyetlin yayılışında da hangi güzergahı İpek Yolu’nu ve bu İpek Yolu’ndan Anadolu’ya ve iç kesimlere İslami bir yayılışı, İslami bir anlayış görüyoruz. Harakani Hazretlerinin Kars’a gelmesiyle önem kazanmış. Siz gönülleri fethettiğiniz zaman Ani’nin fethi ve o dönemde en önemli ticari merkez olan Ani’nin fethini gerçekleştiriyorsunuz. İstanbul’un fethinde de aynısını görüyoruz. Fiziki fetihten önce gönül sultanlarının gönüllerini fetih ettiğini görüyoruz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.