1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 'Altı devlet tek milletiz'
Altı devlet tek milletiz

'Altı devlet tek milletiz'

Türkçe Konuşan Ülkeler Konseyi resmen kuruldu. Ortak bildirgede ; Bakü-Tiflis-Kars tren yoluna, tüm ülkeler destek verecek, denildi.

A+A-

Türkmenistan ise zirvede temsil edildi ama 'Daimi tarafsızlık' ilkesi nedeniyle Konsey'de yer almadı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün '6 devlet tek milletiz' diye özetlediği zirvenin ardından liderler birlikte kameraların karşısına geçti. Gül dışındaki tüm liderlerin Rusça konuşması dikkat çekti. 

 

İŞBİRLİĞİ GELİŞECEK

 

Türkçe Konuşan Ülkeler Konseyi, dün İstanbul'da düzenlenen hükümet ve devlet başkanları zirvesiyle kuruldu. Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı açıklamada, 'Genel Sekreter olarak Büyükelçi Halil Akıncı'yı atadık. Türk İşbirliği Konseyi, Devlet Başkanları Konseyi, Dışişleri Bakanları Konseyi, Aksakallar Konseyi, Kıdemli Memurlar Komitesi ve Daimi Sekretarya'dan müteşekkil olacaktır' dedi. Gül, alınan kararları ise şöyle açıkladı: 'Ülkelerimiz arasında işbirliğinin artması için Türk İş Konseyi'nin kurulmasını, Türk kültürü ve mirasının korunması için bir vakıf kurulmasını, Astana'nın TÜRKSOY tarafından 2012'de Türk Kültür Başkenti olarak ilan edilmesini, Türk Akademisi bünyesinde bir müze ve kütüphane kurulmasını, 'Üniversitelerarası Birlik' adı altında bir yapılanmaya gidilerek, bu alandaki işbirliğinin ilerletilmesini ve 3 Ekim'in Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Günü olarak kutlanmasını kararlaştırdık.'

 

AZERİ-TÜRKMEN FLÖRTÜ

 

Bu arada, zirveye yansıması beklenen Azeri-Türkmen sınır krizi ise yerini bahar havasına bıraktı. Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhammedov bir soru üzerine, 'Sorunu uzun da sürse çözeceğiz' yanıtını verirken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de, 'Bu sorunu ikili ilişkilerde en geri plana iteceğiz' dedi.

 

İŞTE SONUÇ BİLDİRGESİ

 

- Ekonomik işbirliğini geliştirmek amacıyla Türk Dili Konuşan Ülkeler İş Konseyi, Kalkınma Bankası ve Ortak Sigorta şirketi kurulacak.

- Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol ve Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hatları ile Bakü-Tiflis-Kars tren yoluna, tüm ülkeler destek verecek.

Bu çerçevede, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattının kapasitesinin artırılması, ve söz konusu boru hattının Aktau limanıyla bağlantısının önemine dikkat çekildi.

 

TÜRKMEN DESTEĞİ

 

- Irak'taki Türk soylu halkın hak ve özgürlüklerinin güvence altına alınması gerektiğine dikkat çekildi.

- 2011 yılında Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan'ın bağımsızlıklarını kazanmalarının 20. yıldönümü ortak etkinliklerle kutlanacak.

Sonuç bildirgesi, Azerice, Kazakça, Kırgızca ve Türkçe olarak imzalandı. Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhammedov, ülkesinin daimi tarafsızlık ilkesi nedeniyle bildirgeye imza koymadı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.