1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Alpagu sporcuları
Alpagu sporcuları

Alpagu sporcuları

Alpagu sporcuları Karslıların göğsünü kabarttı

A+A-

Alpagu Federasyonu tarafından geçtiğimiz ay Yozgat’ta düzenlenen Alpagu Türkiye Şampiyonası’na katılan Karslı sporcuların tamamı madalya aldı. Karsla birlikte Yozgat, Kütahya, Gaziantep, Bursa, Samsun, Urfa, Ağrı, Kastamonu, Kocaeli, Tekirdağ, Karabük, Ankara’dan yaklaşık 300 civarında sporcunun katıldığı müsabakalarda Kars 12 birincilik elde ederken takım halinde de birincilik kürsüsüne çıktı.

Sporcuların İsmail Aytemiz Spor ve Sergi Sarayındaki çalışmaları renkli görüntülere sahne oldu. Aileleri de çocuklarını bu başarılarını izlemek için salona gitti. Aileleri için de bir gösteri yapan sporcular daha sonra madalyaları ile objektiflere poz verdiler.

Karslı sporcuları eğiten Alpagu Dünya Şampiyonlarından Kadriye Dündar, Alpagu sporunun yeni bir spor olmadığını, Türklerin en eski sporlarından biri olduğunu söyledi. Federasyonun 2014 yılında kuruluşunu tamamladığını ve ilk Türkiye Şampiyonası’nın Bursa’da düzenlediğini söyledi ve amaçlarının bu sporu bütün dünyaya tanıtmak olduğunu kaydetti.

Kadriye Dündar şunları söyledi:

“İzmit Kocaeli bölgesinden geldim buraya. Eski milli sporcuyum. Avrupa Şampiyonluğu ve Dünya Şampiyonluğum var. Buraya geldik çocuklarımız bu ata sporunu yaşatsın diye 2. kademe antrenörüm ayrıca milli takım antrenörlüğüne de seçildim. Yozgat’ta 16-17-18 Yozgat Türkiye Şampiyonası artı milli takım seçmeleri yapıldı. 16 sporcuyla beraber müsabakaya katıldık ve 16’sı da dereceye girdi. Birinci olan 12 sporcu, 2. olan 2, 3. olan 3 sporcumuz var. Bunların 10 tanesi milli takım kadrosuna seçildiler. Ben antrenör olarak gerçekten Alpaguda Kars çocuklarına sahip çıkılmasını istiyorum. Alpagu ata sporudur Osmanlı tarihine dayanan bir spordur. Türkiye Tekvando Federasyon Başkanımız Abdullah Canpolat himayesi altındadır ve kurulmuş Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir spordur. Hemen hemen 50 sporcumuz mevcut burada. Kars’ta çocuklarımız gerçekten başarılılar. 28 tane ilin içinde birincilik kupasını alıp geldik. Yani bu 300’e yakın sporcunun içinde Türkiye şampiyonasında birincilik kupasını alan Kars oldu. Ben Alpagu sporunun Kars bölgesinde daha çok tanınmasını istiyorum. Aslen Kocaelili olarak orada spora daha çok önem verildiğini gördüm. Burada maalesef böyle bir şeyle karşılaşamıyorum. 10 aydır bu çocuklara eğitim verdim. 10 ayda birincilik kupası alan bir çocuk inanıyorum ki Avrupa şampiyonu da olur. Kars’ın gururu, onuru olur temennimiz bu. İnşallah büyüklerimizde yardım eder ellerinden geleni esirgemezler çocuklarımız için çaba harcarlarsa ben her zaman sporcumun arkasındayım. Şuan hemen hemen 50-60 sporcumuz var okul, yazılı dönemleri olduğu için biraz eksikliklerimiz var. Ama burada 30 tane mevcut sporcumuz var. 12 dalda birinci oldu tekvando dalında gençler, yıldızlar, minikler olarak. Ben bu işe başladığımda 6 yaşındaydım o zamandan 20 yaşıma kadar bu sporun içindeydim. 96’dan 2000 yılına kadar da milli takımın sporcusuydum.”

Çocuklardan Edanur Budak, “Başbakanlık TOKİ’de okuyorum. Alpagu’ya geliş sebebim; bu sporu seviyorum. Çok da başarılar getirdik çok mutluyuz.” diye konuştu. Spor salonumuzun açılmasını istiyoruz.” dedi.

Çocuklardan Mehmet Atalayın da, “Biz hocamızın emeklerinin karşılığını verdik. Milli takıma geçtik. Bizim kursumuzun açılmasını istiyoruz.” diye konuştu.

Çocuğu kursa giden Başbakanlık TOKİ İmam Hatibi İbrahim Karadeniz ise, “Yaklaşık 2.5 yadır oğlum Ali Karadeniz Alpagu spor dalında burada eğitim görüyor. Takdir edersiniz ki insan beden ve ruhtan ibarettir. Bedenin ve ruhunda ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçlar kişiden kişiye değişiklik gösterir. Ama genel anlamda ruhun en büyük gıdası maneviyattır. Kur’an’dır, güzel ahlaktır ve eğitimdir. Bunun içinde güzel bir fert olmaktır. Bedenin ihtiyaçlarına gelince her şeyin başı sağlıktır. Sağlık en değerli şeydir o da güzel bir sporla elde ediliyor. Biz de bu amaç doğrultusunda oğlumuzu Alpagu spor dalında yetişmesi için Kadriye hocamıza teslim ettik, sağ olsun özenli bir şekilde çalıştı çocuklarımızı başarıdan başarıya ulaştırdı. Belki Kars’ta bu dal pek tanınmıyor, bilinmiyor fakat Yozgat’ta 28 ilin içerisinde öğrencilerimize büyük başarı kazandırdı. 12 tane Türkiye şampiyonluğu, 2 tane Türkiye 2.’liği bir de Türkiye 3.’lüğüyle başarılı bir şekilde çocuklarımızı orada temsil etti. Biz kendisine veliler olarak teşekkür ediyoruz. Spor, Peygamber efendimizin teşvik ettiği bir daldır. Zira peygamber efendimiz Hz. Ayşe ile yarışa girmiş zaman zaman Hz. Ayşe validemiz onu geçmiş, zaman zaman da peygamber efendimiz onu geçmiş. Bununla birlikte ‘çocuklarınıza atıcılığı, biniciliği, yüzücülüğü öğretiniz.’ diye spora teşvik etmiştir peygamber efendimiz. Bu spor Osmanlı’nın dövüş sanatları spor dalı olarak geçiyor. Bugün Uzakdoğu sporlarını seve seve yaparken ecdat sporumuzu unutmuşuz. Allah razı olsun bu spor dalını açan federasyondan çok teşekkür ediyoruz. İnşallah Kars’ta da bu spor dalını duyuracağız veliler olarak bizler de elimizden geleni yapacağız.” ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.