1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Alman Evi Restore Edildi
Alman Evi Restore Edildi

Alman Evi Restore Edildi

Alman Büyükelçisi Kars’ta Alman Evi’nde kurdele kesti...

A+A-

Almanya Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz, Kars’ın Paşaçayırı Mahallesi’nde bulunan ve Mehmet Tekel’e ait olan Çarlık Rusya döneminden kalma ve Baltık Almanlarının inşa ettiği evin restorasyon çalışmalarına katkıda bulunan firmaların isimlerini gösteren plaketi açma törenine katılmak için Kars’a geldi. Büyükelçi Cuntz’a Erzurum Fahri konsolosu Dr. Yılmaz Kuşkay da eşlik etti.

 

Alman Büyükelçi Dr. Eckart Cuntz; Kars Paşaçayır Mahallesi’nde bulunan ve Çarlık Rusya döneminde 1910 yılında Alman Pfeiffer tarafından yapılan evin restorasyon çalışmalarına katkıda bulunan firmaların adlarının bulunduğu plaketin açılışını yaptı.

 

Alman Büyükelçi Dr. Eckart Cuntz, “Bu yıl başında “Kars’ta Alman Evi’ni yıkımdan kurtaralım” diye bir çağrıyla harekete geçerek bu tarihi binada acilen gerekli restorasyon çalışmalarının yapılması için Türkiye’deki Türk ve Alman firmalarından maddi destekte bulunmalarını rica ettik. Türkiye’de Mercedes Benz ve Bosch firmaları binanın çatısında, dış duvarlarda ve balkonunda çalışmaların yapılması için gerekli maddi desteği sağladılar. Bu Binanın tarihi, Kars Tarihiyle yakın ilişki içerisindedir. Bu tarih yaklaşık 200 yıl önce Alman Würtemberg bölgesinde başlamıştır. Bu evi yapan Alman Pfeiffer, dini liderdir. Ev hem okul, hem de Alman köyü ibadethanesiydi. Evin oturma odasına altın harflerle İncil’den mısralar yazdırmış ve huzur veren kara ormanların resmini çizdirmişti. 1914 yılında 1. Dünya savaşının başlangıcına kadar Almanlar, Petrowka’da huzur içerisinde yaşamıştır. Ancak Rusya onları yine kendi bölgelerine göç etmeğe zorlamıştır. Aynı yılda Şükrü Tekel bu binayı devralmıştır ve 3. Nesli Mehmet Tekel’de, bu tarihi binaya sahip çıkmıştır. Kendisine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

Alman Evi olarak bilinen tarihi binada eşi ve 2 kızıyla birlikte yaşayan Mehmet Tekel de, “Kültür varlıkları hepimizin ortak malıdır. O varlıkları dil, din, ırk farkı gözetmeksizin yaşatmak hepimizin görevidir. Bende bu anlayış içerisin de Dedem ve Babamdan bana kalan bu binayı kendi imkânlarımla muhafaza ettim. Eğer bu binaya sahip çıkılmasaydı 2010 yılında yıkıp yeni bina yapacaktım” dedi.

 

Daha sonra Restorasyon çalışmalarında emeği geçen firmaların adı bulunan plaketin açılışına geçildi. Alman Büyükelçi Dr. Eckart Cuntz, Kırmızı kurdeleyi keserek binanın plaket açılışını yaptı.

 

Evin içinde ağırlanan büyükelçi Cuntz, evin için de de incelemede bulundu. Evin iç dizaynı konusunda da gerekli çalışmaların yapılabileceğini söyleyen Büyükelçi Cuntz’a evin sahipleri tarafından pasta ve çay ikram edildi.

 

ALMAN ELÇİDEN TÜRK USULÜ DAVRANIŞ

 

Açılışın ardından eve girmek için ayakkabılarını çıkaran Büyükelçi’nin bu davranışı herkes tarafından büyük bir jest olarak nitelendirildi. Evi gezen Büyükelçi, dışı kadar iç mimarisinin de mükemmelliği karşısında hayranlığını gizleyemedi. Mehmet Tekel, Büyükelçi Cuntz’a, binanın iç restorasyonunda onarım gerektirdiğini ve bu anlamda da desteğe ihtiyaç duyduğunu belirterek büyükelçiden söz aldı. Ev hanımının tatlı ve çay ikramından sonra, ev önünde çekilen hatıra fotoğraflarıyla açılış sona erdi. 

 

Büyükelçi daha sonra Valilik ve Belediye Başkanlığını ziyaret etti.

 

ALMAN EVİ HAKKINDA

 

Kars merkez Paşaçayır Mahallesi’nde bulunan “Alman Evi” 19. yüzyılın sonunda Baltık bölgesinden gelerek Kars’a yerleşen Almanlar tarafından inşa edilmişti. Mimari açıdan tarihi özellikler gösteren “Alman Evi”, Türkiye’nin doğusuna ilişkin seyahat raporlarında ve tanınmış gezi rehberlerinde yer alarak, hem yerli hem de yabancı turistler için ilgi çekici bir yer olarak bilinmeye başladı.

 

19. yüzyılın sonunda Almanlar tarafından inşa edilen ve o dönem hem okul hem de Alman Köyü’nün ibadethanesi olarak bilinen evin oturma odasında altın harflerle İncil’den mısralar yazılmış, hem de huzur verdiğine inanılan kara ormanların resmi çizilmiştir. Özellikle bu yazı ve resimler ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görmektedir.

 

1914 yılında Birinci Dünya Savaşı’nda kendi ülkelerine göç etmek zorunda bırakılan Almanlardan binayı devralan Şükrü Tekel isimli şahısın üçüncü nesilden olan torunu Mehmet Tekel kültür tarihi açısından nadir olan bu binanın korunması için yoğun çaba gösterdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.