1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Alçılı köyünde sel felaketi
Alçılı köyünde sel felaketi

Alçılı köyünde sel felaketi

Kars Merkez Alçılı köyünde sel felaketi...

A+A-

Kars’ta bugün öğle saatlerinde yaklaşık 40 dakika süren sağanak yağış sonucu birçok merkez köy sular altında kaldı, köy ortasından geçen dereler taştı, köydeki yollar ve dere kenarında bulunan evler sular altında kaldı. Alçılı köyünde de sel sularına kapılan bir vatandaş hayatını kaybetti.

Kars merkezine yaklaşık 35 km uzaklıkta bulunan ve 156 hanelik köy sular altında kaldı.1 kişinin de hayatını kaybettiği su baskınında onlarca ev kullanılmaz hale geldi. Yüzlerce hayvanın da telef olduğu sel de, tarım alanları da büyük miktarda zarar gördü.

Aşırı yağan yağmur Alçılı köyü içinden geçen taşkın suyu kanalını doldurdu. Kanaldan taşan su,  “Batutaki” ailesini yasa boğdu.

Yağan yağmur nedeniyle taşan dere yatağı kenarında hayvanlarını sel sularından kurtarmak isteyen 78 yaşındaki Seyfettin Bututaki (78) adlı vatandaş hayatını kaybetti. Batutaki’nin cansız bedeni AFAD Kurtarma ekipleri hızla akan sel sularının çekilmesiyle ağaçlara sıkışmış halde buldular.

Olayı anlatan Alçılı Köyünden Ufuk Dağbat, “Köyümüzde büyük bir felaket yaşandı. Köyümüzün saygın büyüklerinden Seyfettin Bututaki amcamızı kaybettik. Burada hayvanlarını selden kurtarmak için toplarken ansızın sele kapıldı. O anda bulamadık. Suyun azalmasıyla geldik ve ağaca takılı bir şekilde bulduk. Suyun yüksekliği 5 metreyi aşmıştı. Sel arabayı, römorkları, ağaçları, taşları her tarafı aldı gitti. Seyfettin amcanın 6 tane çocuğu vardı. Eşi yaşıyor. Doğma büyüme bu köylü. Seyfettin amcamız 78-80 yaşlarındaydı.” dedi.

Köylü İsmet Atalay Beki, “Ben olayı göremedim. Geldiğimde Seyfettin amcayı çıkarmıştılar. Seyfettin amca burada uğraşırken sel üzerine geliyor ve kendini kurtaramıyor. Sel Seyfettin amcayı ağaca sıkışıyor ve Seyfettin amca orada boğuluyor. Seyfettin amcayı oradan komşular çıkarmışlar.” diye konuştu.

Iğdırlı Çoban Aslan Çakmak, “Eşyaların neredeyse yarısını sel götürdü. Diğer yarsısı da kullanılamaz hale geldi. Danaları zor kurtardık. Civcivleri, tavukları falan sel götürdü. Verilmiş bir sadakamız varmış ki çocuklarımı kurtardım. Tüm evim sular altında kaldı. Şimdi biz ne yapacağız?” diyerek dert yandı.

Alçılı Köyü Muhtarı Vural Bekinkaya ise, “İki buçuk ay önce ben bu selin olacağını biliyordum. Devlet su işlerine köyüme sel kapanı yapılsın diye dilekçe vermiştim. Ama her şeyi göz ardı ediyorlar. İşte olay bu duruma geldi. İlla bir cenaze, bir can, bir mal kaybı olması mı lazım. Üç tane arıcıyı da çadırda uyurken çıkardık. Zor kurtardık. Lütfen yetkililer bir dilekçe verdiğimiz zaman bizi kale alsınlar. Biz boş dilekçe vermiyoruz. Okulumuz şuanda kullanılamaz vaziyette. Bunu özelikle milli eğitim müdürümüzün görmesini istiyorum. Seneye burada nasıl eğitim verilecek.” şeklinde konuştu.

Köylü Şaban Bekirkaya da, “Selin en az yüksekliği 10 metreydi. Devletimizde bu görüntüleri görsünler. Görsünler doğunun halini. Batıya hep hizmet etmesinler. Buraya da hizmet etsinler. Başa gelenler görsün bunları. Burada bir tane can kaybı oldu. Kolay bir şey değil. Yol yok. Bir şey yok. Burada bir tane ocak yıkıldı.” diye konuştu.

Köylü Akın Beki ise, “Köyümüzde böyle bir afet görülmemişti. İki buçuk metrelik kanal taştı. İki köprü yıkıldı. 50 yaşındayım daha önce köyümüzde böyle bir şey görmedim. Aşağıda arılar vardı. Adamın yüz elli tane arısı gitti. Arıcı da kendi canını bir dakika içinde kurtardı. Geçen yıl kanalarımız yapıldı. Kanalarımız çok uygunsuz oldu. Kanaları çok aşağıdan koydular. Eğer keseyi köyün üst başından koysaydılar belki bu kadar zararımız olmazdı. Kanallarımız çok düşük.” dedi.

AFAD Müdürü Oktay Aygan şöyle konuştu:

“Saat 15.30 civarlarında gelen ihbarla ilimiz merkeze bağlı Alçılı, Akdere ve Karaçoban köylerinde sel olduğu ihbarı geldi. İlgili alanlara gittik. Hasar tespit çalışmalarına başladık. Daha sonra merkeze bağlı alçılı köyünde yine bir sel vakası oldu ve bir vatandaşımızda sel sularına kapılarak vefat etti. Şimdi alçılı köyündeyiz. Buradaki hasar tespit çalışmalarımıza başladık. Sayın valimizin bilgisi dâhilinde il özel idaresine ait iş makineleri bölgeye sevk edildi. Köyü yollarında bozulmalar var. Akdere de köy ortasında bulunan köprü çökmüş durumda. Burada da gördüğünüz gibi suyu idare eden kanalarda büyük bozulmalar var. Büyük tahribatlar var. iş makinelerimiz de bölgeye iş makinelerimiz ulaştı. Çalışmalara başladılar. Bugün geçici hasar tespitleri yaptık. Yarından sonra kesin hasar tespit çalışmalarına başlayacağız. Sonucuna göre üst makamların bilgisi dâhilinde değerlendirmeler yapacağız. Şuanda toplamda burada 15 kişi çalışıyoruz. Üç ekip halindeyiz. 5 kişilik bir ekibimiz Karaçoban da. 4 kişilik bir ekibimiz Akdere’de. 6 kişi ve iki araçlarda burada bulunmaktayız. Üzüntümüz bir can kaybının olması. Mal kayıplar telafi edilebilir. Ama can kaybını telafi edemiyoruz. Bu konuda da üzgünüz. Şuanda 3 köy bu selde hasar gördü.  Merkeze bağlı Karaçoban, Akdere ve Alçılı köyleri hasar gördü.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.