1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. AKFEN Yatırımlara Hazırlanıyor
AKFEN Yatırımlara Hazırlanıyor

AKFEN Yatırımlara Hazırlanıyor

Kars Belediyesi su ve atıksu imtiyaz projesi ihalesini alan ve Kars’ta 20 bin aboneye hizmet vermeyi planlayan AKFEN’in proje yatırım tutarının 31 milyon Euro düzeyinde olması bekleniyor…

A+A-

AKFEN HOLDİNG YENİ YATIRIMLARA HAZIRLANIYOR

 

 

TASK'ın projeleri arasında da son olarak aldığı Kars Belediyesi su ve atıksu imtiyaz projesi ihalesi bulunuyor.

 

Bu proje kapsamında 20 bin aboneye hizmet verilmesi planlanıyor. Proje yatırım tutarının 31 milyon Euro düzeyinde olması bekleniyor."

 

Halka arz için Sermaye Piyasası Kurulu'na başvuran Akfen Holding, buradan elde edeceği gelirle sürdürülebilir, yenilikçi, karlılığı yüksek ve rekabetin az olduğu alanlara yatırım yapmayı planlıyor.

 

Akfen Holding, 2009 yılı değerlendirme, 2010 yılı hedef ve stratejilerini paylaşmak üzere Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Akfen Holding Murahhas Üyesi İrfan Erciyas, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Keten ve Akfen Holding CEO'su Süha Güçsav'ın katılımıyla bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, 2008 - 2009 yıllarında tüm dünyayı etkisi altına alan global krizi "100 yılın krizi olarak" adlandıran Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, "Krizden güçlenerek çıktık" diyerek şu değerlendirmeyi yaptı: "Kriz şirketler için dayanıklılık testi oldu. Herkes için bir dönüm noktasıydı. Rekabetin az getirinin yüksek olduğu alanlarda, uluslararası ve yerli güçlü ortakları ile stratejik işbirlikleri yapan holdingimiz, sahip olduğu uzun süreli ve devlet garantili getirisi olan imtiyazlar nedeniyle riskleri olabildiğince minimize etmiştir. Akfen Holding bu dönemde, güçlü yönetim ve şeffaf kurumsal yapısı ile hızlı karar verebilme mekanizması sayesinde çok etkin finansal mühendislik yaptı. Kaynak oluşturmada tahvil ihracı gibi, banka kredisi dışında farklı finansman modelleri geliştirdi. 2005 yılında ihalesini kazandığımız TUVTürk'ü, 2009'da krize rağmen çok iyi fiyatla sattık. Bir yandan giderlerimizi düşürdük, bir yandan da sıkı bir borç yönetimi yaptık. Holding olarak kısa vadeli borçlarımızı uzun vadeliye çevirdik. Krizin en ağır hissedildiği dönemde enerji yatırımlarımızı dahi yarıda bırakmadık, askıya almadık. Bankalardan kredi alarak yatırımlarımızı sürdürdük. Memnuniyetle söyleyebiliriz ki Akfen Holding krizden güçlenerek çıkmıştır."

 

Hamdi Akın, Şubat 2010'da gerçekleşen tahvil ihracına 5 kat fazla talep geldiğini hatırlatarak, "Sağladığımız kaynaklarla, fırsatları kollayacağız. Yeni ortaklarımız ile yeni yatırımlar hedefliyoruz. Sürdürülebilir, getirisi yüksek, ilk ve tek olacağımız alanlara gireceğiz" diye konuştu.

 

"YATIRIM FONU GİBİ HAREKET EDİYORUZ"

 

Basın toplantısında Akfen Holding'in kilometre taşları, yatırım alanları, iştirakleri ve yatırım stratejileri hakkında bilgi veren Akfen Holding CEO'su Süha Güçsav, holdingin yatırım fonu gibi hareket ettiğini belirtti. Güçsav, holding olarak fırsatları iyi değerlendirdiklerini, bunun sonucunda da yüksek getiri garantisi olan ve rekabetin az olduğu sektörlere girerek bu alanlarda değer oluşturduklarını ifade etti.

 

Planladıkları yatırımlar hakkında bilgiler veren Güçsav, holding bünyesindeki mevcut ve gelecekteki yatırımları şöyle sıraladı: "Akfen GYO-Accor ortaklığı çerçevesinde süren inşaatların yanı sıra 2015 yılına kadar İstanbul'da Beylikdüzü, Kartal, Anadolu Yakası ve Avrupa Yakası olmak üzere 4 adet İbis Otel yapılması, Ankara'da da 1 adet IBIS, 1 adet de Novotel açılması planlanıyor. Akfen GYO-Accor ayrıca Bursa'da başlayan IBIS Otel inşaatının yanı sıra Adana'da da IBIS Otel yapacak. Akfen GYO yurtiçindeki yatırımlarının yanı sıra 2015'e kadar Rusya'da Samara, Yaroslav, Kaliningrad ve Moskova IBIS, Krastnoyarsk'da İbis ve Novotel açılması planlanmaktadır. Bu yatırımlar için öngörülen toplam yatırım tutarı 241.8 milyon Euro olarak belirlendi. Mersin Limanı işletmesinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ile imzalanan imtiyaz sözleşmesinde öngörülen 40 milyon dolarlık yatırımın 3 yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor. Sular idaresi olma yolunda emin adımlarla ilerleyen TASK'ın projeleri arasında da son olarak aldığı Kars Belediyesi su ve atıksu imtiyaz projesi ihalesi bulunuyor. Bu proje kapsamında 20 bin aboneye hizmet verilmesi planlanıyor. Proje yatırım tutarının 31 milyon Euro düzeyinde olması bekleniyor."

 

2010'un ilk yarısı itibariyle Akfen Hidroelektrik Santrali Yatırımları A.Ş.'nin sahip olduğu 9 santralde de inşaata başlanması hedefleniyor. 9 santralin yatırımlarının 2011 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Bu kapsamda yapımı ve işletimi planlanan Çatak'ın inşaatına ise 2011 yılında başlanması ve 2013 yılında bitirilmesi hedefleniyor. Holding, Akfen Hidroelektrik Santrali Yatırımları bünyesindeki HES Projelerine toplam 184 milyon Euro yatırım yapmayı planlıyor.

 

Enerji projeleri geliştirme kapsamında, Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'nde doğalgaz çevrim santrali kurmak üzere lisans başvurusu yapan holding, 450 MW kurulu güce, yıllık 3263,5 milyar KW/H üretim kapasitesine sahip olacak santralin yapımı için 400 milyon dolarlık yatırım planlanıyor. Yatırımın iki yıl sürmesi hedefleniyor.

 

TAV İnşaat'ın Al-Rajhi Construction and Contracting ile Kasım 2009'da imzaladığı ortak girişim sözleşmesi çerçevesinde Suudi Arabistan Krallığında havalimanı inşaatlarında münhasıran birlikte çalışmak üzere şirket kurma çalışmaları devam ediyor. TAV Makedonya ve Makedonya Ulaştırma Bakanlığı arasındaki 24 Eylül 2008 tarihinde imzalanan imtiyaz sözleşmesine göre İştip'te yeni kargo havalimanının yapımı, Üsküp'te bulunan "Alexander The Great" ve Ohrid'de bulunan "St. Paul The Apostle" havalimanlarının yapım işlerinin üstlenilmesi planlanıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler