1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Aile hekimlerinin sıkıntıları
Aile hekimlerinin sıkıntıları

Aile hekimlerinin sıkıntıları

Kars Aile Hekimleri Derneği Başkanı Doktor Mehmet Deniz, Aile hekimlerinin yaşadığı sıkıntıları dile getirdi.

A+A-

Doktor Deniz, Kars’ta özellikle kış aylarında aile hekimlerinin çok sıkıntı yaşadıklarını belirterek, “Bize bağlı olan köylere gitmek zorundayız. Kış aylarında ulaşım sıkıntısı yaşıyoruz. Bundan dolayı köylerde ki aşı takiplerinde, gebe izlenimlerinde, çocuk izlenimlerinde ulaşım yüzünden aksaklıklar yaşıyoruz. Müdürlüğümüz vasıtasıyla ve kendi imkanlarımızla bu sorunları çözmeye çalışıyoruz.” dedi.

Eczanelerle bir sorun yaşamadıklarını ifade eden Deniz, “Halkımız bu konu da bilinçlendirilmediği için gebe izlenimlerinde, çocuk izlenimlerine ve aşılara gelmemektedir. Bizler ve müdürlüğümüz vasıtasıyla halkımız bilinçlendirip onlara aşılarını yaptırmanın gerekli olduğunu hangi şartlar da ve hangi aylarda yaptırmalarını gerektiğini bildirmekteyiz. Son çıkan yasaya göre her cumartesi  8 saat mesai yapıyoruz. Bunlar aile hekimliği ve aile sağlığı elemanlarının aile yaşantıları üzerinde büyük etkiler yaratmaktadır. Yeterince aileleriyle bir araya gelemeyeceklerdir. Türk toplumunun önemli kavramlarından biri olan aile hayatı biraz sekteye uğramış olacaktır.” diye konuştu.

Her şahsın kendine ait bir aile hekiminin olduğunu hatırlatan Deniz, “Kendilerine ait bir aile hekimi görmeyecek farklı bir aile hekimiyle muhatap olacaklar. Bakanlığın çıkarmış yasaya göre cumartesi nöbetçi olan hekim bağlı olmadığı aile hekimlerine de sormadan  müdahale etmek zorundadır fakat hastalarımız kendi aile hekimleri haricinde başka aile hekimleriyle de muhatap olmak zorunda kalacaktır. Hasta hekim arasında ki problemler artacak, hastalar rahatlıkla problemlerini dile getiremeyecekler. Aile hekimi artık şahısların ailelerinden biri gibi oldu. Özel sorunlarını rahatlıkla dile getirebiliyorlar farklı bir aile sağlığı elemanı olduğunda kendi sorunlarını dile getiremeyecekler ve aynı samimiyeti göremeyeceklerdir. Bu nedenden dolayı hasta izlenimlerinde ve koruyucu sağlık hizmetlerinin verilmesinde sıkıntılar ortaya çıkacaktır. Umarım bakanlık en kısa süre içerisinde bir çözüm bulur ve saatleri uygun bir şekilde ayarlayabilir.” açıklamasını yaptı.  

Deniz daha sonra şunları söyledi:

“Halkı belirli yöntemlerle bilinçlendirilmek ve  hastanede çalışan arkadaşlarımızın acil olmayan hastaları polikliniklere  ve  aile hekimlerine yönlendirilebilir. Bu konular üzerinde konuşularak daha farklı çözümler bulunabilir. Buraya gelen hastalarımızı bilinçlendirip ve yönlendirmeye çalışıyoruz.  Burada destek ve tedavilerimizi yapmaya çalışıyoruz. Bizi aşan konular olduğu zaman bir üst basamağa yani hastanelere yönlendiriyoruz. Aile sağlığı hekimimizde ve aile sağlığı merkezlerimizde yeterince hekimi olmayan birkaç yerimiz mevcuttur. Türkiye geneline baktığımız da aile sağlığı merkezlerimizde aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları eksiklikleri mevcuttur. Şuan da 82 tane aile hekimi mevcuttur.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.