1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ahmet Arslan’a Çağrı
Ahmet Arslan’a Çağrı

Ahmet Arslan’a Çağrı

Sayın Bakanımız Ahmet Arslan’a Çağrım.

A+A-

Oktay AKTAŞ

Sayın Bakanım, 20 Kasım 2016 tarihinde Kars’a geldiğinizde çeşitli ziyaretlerde bulundunuz. Bu ziyaretler sırasında mahalli basına verdiğiniz bir söyleşide eski Atatürk iş hanının yerine cami ve külliye yapılacağını açıkladınız. Özel idareye ait olan iş hanının yerini Dinayet İşleri Başkanlığına devir işlerinin de yapıldığını zatialinizden öğrenmiş olduk.

Sayın Bakanım tabiki camiler biz müslümanlar için, dua ve ibadetlerin yapıldığı, Allah'a olan bağlılığın topluca yapıldığı, gönüllerin ve ibadetlerimizin birlikte paylaşıldığı kutsal mekanlardır. Camiler, dini konularda bilmediklerimizi öğrendiğimiz mukaddes yerlerdir. Eskiden camiler de dargınların barıştığı, kan davalarının unutulduğu, öksüz ve yetimlerin sevindirildiği, aç kalanların doyurulduğu, fakirlerin giydirildiği kutsal yerlerdi. İslam’ın camiye bakışı, hiç şüphesiz onu sadece namaz kılınan yer olarak görmek şeklinde değildir. Camilerin ihya edilmesi ve cemaatle doldurulmasının önemi hadis-i kutsi’de şöyle vurgulanıyor; “Benim yeryüzündeki evlerim mescidlerdir. Orada beni ziyaret edenler, o mescidleri ihya edenlerdir.”

Camiler, İslam ahlak, faziletinin anlatıldığı ve yaşatıldığı, dini ve milli kültürümüzün de savunulduğu yerlerdir. Bunların bilinci içerisinde olan bir insanım. Ayrıca İslam ahlak ve faziletini savunan da birisiyim. Bunları öncelikle belirtmek isterim.

Sayın Bakanım asıl meseleye gelecek olursak bir Karslı olarak Atatürk iş hanının yerine cami ve külliyenin yapılmasını bir daha gözden geçirmenizi istiyorum. Çünkü yapılacak olan bu cami ve külliyenin yeri bu yapılaşmaya uygun değil kanaatindeyim. Aynı bölgede bulunan yaklaşık 7 cami ve bir külliye vardır. Aynı bölgede olan ve yakın olan camiler şunlardır:

1-İsmail ağa Camisi yaklaşık olarak 200 metre mesafededir.

2-Hacı Seyfi Camisi yaklaşık olarak 300 metre mesafededir.

3-Merkez Camisi yaklaşık olarak 400 metre mesafededir.

4-Hz. Ali Camisi yaklaşık olarak 300 metre mesafededir.

5-İstasyon Camisi yaklaşık olarak 400 metre mesafededir.

6-Evliya Camisi ve külliyesi yaklaşık olarak 500 metre mesafededir.

7-Fethiye Camisi yaklaşık olarak 500 metre mesafededir.

Sayın bakanım bu camiler yapmak istediğiniz cami ve külliyenin yapılacağı alana çok yakın ve aynı bölgededir. Kars’ın nüfus yapısı olarak bu camileri ve külliyeleri aynı anda dolduracak nüfus yoğunluğu yoktur. Bu bölgede 7 tane camii ve bir külliye varken 8. Sine gerek var mı? Üstelik yapılacak olan caminin İstanbul'daki Çamlıca Camii ve külliyesinin aynısının yapılacağını bizzat zatihaliniz belirtti. Çamlıca Camisi'nin ve külliyesinin maliyeti çok büyük maliyeti vardır. Demek ki Kars’taki cami ve külliye’nin maliyeti de çok büyük olacak bu rakam 100 yüz milyon TL'yi aşacak anlamı çıkıyor. Mimarı açıdan daha küçük boyutta yapılması muhtemeldir. Ama Kars'a yapılacak olması cami İslam’ı açıdan da bakılırsa israftır. İsrafı İslam haram kılmıştır. Yapılması düşünülen cami ve külliye’ye yapılacak masraf ile Kars'ın bir çok eksiği giderilebilir. Mesela hastanelerimizde birçok cihaz eksik

olduğu için hastalarımız Erzurum’a sevk ediliyor; bir çok hastamız da yollarda ölüyor. Bu parayla eksik olan cihazlar alınabilir ya da şehrimizin bir başka sorununu çözmek için kullanılabilir. Şehrimizin merkezinde yeralan Atatürk İşhanı'nın yeri Kars'ımıza yarar sağlayacak başka bir şekilde değerlendirilebilir.

Sayın Bakanım mutlaka mimarı acıdan güzel olması kesin elbette yapılacak cami iyi niyetle düşünülmüştür camlıca camisine göre daha küçük büyüklükteki bir cami ve külliye, üstelik yapılacak olan yere bu kadar cami’ye yakınken bir tanesinin daha yapılması israftır kanaatimce. Ayrıca bu boyuttaki bir cami ve külliye eski Atatürk İşhanının bulunduğu alana uygunda değildir. Sayın Bakanım bu kararınızı bir kere daha gözden geçirmenizi temenni ediyorum. Bizler, sizin uzlaşmacı bir insan olduğunuzu biliyoruz. Bu kararı bir kere daha gözden geçirilmesi gerektiğine inanıyorum.

Yapılması düşünülen bu tür mukadderatlarımızın özellikle cami gibi toplumun en hassas olduğu konuda Kars Halkının görüşleri de mutlaka değerlendirilmelidir. Tek seçicilik olunmamalı, her bir Karslının görüşü sorulmalı ve değerlendirilmelidir. Çünkü yapılacak olan camii Kars’ı ve Karslıyı ilgilendiriyor.

Sayın Bakanım sizlerde biliyorsunuz ki Kars’ın çok büyük sorunları var. Bu sorunların başında işsizlik, açlık, fukaralık gibi sorunlar geliyor. Bunların sonucunda da göç hızla devam ediyor. Eğitimde Türkiye ortalamasının son 10 ilin içerisindeyiz. Sağlıkta da durum vahimdir. Hastanemiz hastaları Erzurum’a göndermek için adeta noter görevi yapıyor. Yine Gayri Safi Milli Gelir bakımından Kars Türkiye ortalamasında son 10 ilin içindedir. Bu sorunları gidermek, çözüm bulmak gerekir.

Sizin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olmanız elbette tüm Kars Halkını heyecanlandırdı, dua ederek benimsedi ve yıllardır kronikleşen sorunlarının çözümü açısından bütün Kars Halkının içine bir umut ışığı doğdu. Bizim de bir bakanımız oldu diye hep beraber sevindik. Artık şehrimizin sorunlarını çözecek bir bakanımız oldu dedik. İnşallah bu kronikleşen ve kemikleşen sorunlarımızı çözersiniz. Bizler umutla bekliyoruz.

Sayın Bakanım ben yıllardan beridir Kars’ın tüm sorunlarını dile getiren, yanlışa yanlış diyen, ve yanlış olduğunu bildiğim ve inandığım tüm sorunları ve çözümünü de her daim Kars Halkıyla paylaşan bir insanım. Düşündüğünüz büyüklükteki bir cami ve külliyenin şadırvanı medresesi aş evi daha bir çok özelliği olması gerekiyor. Yapılması düşünülen cami ve külliyenin yapılacak olan bu alana uygun olmadığını düşünüyorum. Ben kesinlikle camii yapılmasına karşı değilim. Ama aynı bölgede 7 tane cami varken 8.sinin yapılmasını ihtiyaç var mıdır? Bizlere göre ihtiyaç yoktur. Ben bunu İslam’ı acıdan israf olarak görüyorum. İnanıyorum ki, aldığınız bu kararı bir kere daha gözden geçirmeniz daha isabetli ve Şehrimiz için daha hayırlı ve daha yararlı olacaktır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum