1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ahilik Haftası Kutlandı
Ahilik Haftası Kutlandı

Ahilik Haftası Kutlandı

Kars’ta Ahilik Haftasının 29. yıldönümü kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlendi.

A+A-

Ticaret İl Müdürlüğü ve Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) tarafından Valilik önündeki Atatürk Anıtına çelenk sunulmasıyla başlayan etkinlik Küçük Sanayi Sitesinde devam etti.

ATATÜRK ANITINA ÇELENK KONULDU

Hafta dolayısıyla Hükümet Konağı önünde bulunan Atatürk anıtına, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığının çelenginin konulmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

TİCARET İL MÜDÜRÜ ADEM BEYRİBEY AHİLİĞİN ÖNEMİNİ ANLATTI

Etkinliklere daha sonra Küçük Sanayi Sitesi’nde devam edildi. Dışarıda yapılması planlanan fakat havanın yağışlı olması sebebiyle içeri alınan programda günün anlam ve önemini belirtir konuşmalar yapıldı. İlk konuşmayı Ticaret İl Müdürü Adem Beyribey yaptı. Beyribey konuşmasında şunları söyledi:

“Ahilik 13. Yüzyılda Anadolu’da oluşan sosyal ve kültürel ortamda o dönemde Ahi Evran gibi Bilge kişilerin rehberliğinde “Fütüvvet” teşkilatının yapısı içerisinde kurulmuştur. Anadolu’da “Ahi Evran” ismiyle ünlenen Şeyh Nasireddin Mahmut El-Hay tarafından kurulan Ahilik; Ticaretin, sanatın ve mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimiz; yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütleme şeklimiz; toplumsal kimliğimiz açısından sahiplenmemiz gereken çok önemli bir kültürümüzdür.

Ahilik; 13. yüzyıldan 21. yüzyıla kadar Anadolu’daki esnaf ve sanatkar birliklerine verilen bir isimdir. Ahilik; kelime anlamı olarak Arapçada kardeşim demek olan ‘Ahi’, Türkçede ise konuksever, yiğit anlamı taşıyan ‘Akı’ kelimelerinin bir arada ifadesidir.

Güzel ahlakı, sevgi ve saygıyı, yoksula sahip çıkmayı, herkesin kendi sanatıyla yükselmesi, başkasının hakkına saygı göstermeyi, din, dil, ırk farkı göstermeksizin herkese eşit davranmayı örgütleyen Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Veli’nin düşünceleri ve Ahilik geleneği yüzyıllardır geçerliliğini korumakta, günümüzün ihtiyacı olan doğruları gözler önüne sermektedir.

Ahilik, köylere kadar ulaşan örgütlenme yapısıyla, Milli birliği ve bütünlüğü, toplumsal dayanışma ve yardımlaşmayı temel ilke olarak benimseyen, toplumsal ahlak kurallarına bağlı bir toplum kurmayı amaçlayan, ülke ekonomisinde temel ihtiyaç maddelerini en kaliteli, en güvenilir ve en ucuz biçimde üretmeyi öngören bir teşkilatın adıdır.

ahilikteki iş ilişkileri İslamiyet’e ve kadim geleceğimize dayanmaktadır. Bu yapı, ekonomik hayatla ilgili olan iş ahlakını ve ekonomik faaliyetlere katılan insanların işlerini en iyi nasıl yapacaklarına ilişkin kuralları belirlemiş ve yüzyıllarca bu kuralları benimsemiş esnaf ve zanaatkarlar yetiştirmiştir.

Bugün dünyada yeni yerleşen kavramlar olan; tüketici hakları, standardizasyon, kalite güvence sistemleri, Kooperatifler, Rekabet Kurulu, Patent Enstitüsü, çeşitli meslek kuruluşları gibi kavramlar ve bu kavramların denetimini sağlayan kurumlar 13. yüzyılda Ahilik Teşkilatı aracılığıyla Anadolu ticari hayatına yerleşmiştir. Bu kavramları Batıya aktaran birikim Ahilik kültürüdür.

Mesleğinde ehliyet sahibi olmayanlara asla ustalık verilmemiş, üretici ve tüketici arasında hakkaniyet ölçüsüne dayanan kaynaşma sağlanmıştır. Çalışanların hakları ve alın teri korunarak esnaf ve zanaatkarlar arasında çırak, kalfa ve usta hiyerarşisi oluşturulmuştur. Ahiliğin temeli emek ile geçinmektir. Ahiler satın alma işlerinde birlikte davranır, kazançlarını bir bölümünü paylaşırlar. Bozuk ve ayıplı mal satmazlar. Meslek kuralına uymayan üyeler yalnızca teşkilattan çıkarılmakla kalmaz, mesleklerini bulundukları bölgede bir daha yapamazlar.

Ahilik; İnsana yönelik ilke ve yaptırımları bulunmakla birlikte esas itibariyle bireysel değil, toplumsaldır. Dürüst olmak, cömert olmak, merhametli olmak, herkese iyilik yapmak v.b prensipler, esasta bireysel olmaktan çok toplumsal, yani toplum hayatını düzenleyen içerikte ilkleridir. Ahiliğin sosyal dayanışma ruhu sayesinde, devletin hiçbir etkisi olmadan; şehir esnafı ve halkı kendi kendisine idare etmiş, en küçük bir suiistimal, yolsuzluk ve geleneğe aykırı harekete fırsat verilmemiştir. Ahiliğin esası budur.

Ancak; Toplumumuz ve gelecek kuşaklar bu değerlere sahip çıkarak diğer toplumlara örnek olacak düzeye çıkacaktır. Bu duygularla Ahilik teşkilatının kurucusu Ali Evran-ı Veli’yi rahmetle anıyor, esnaf ve sanatkarlarımız başta olmak üzere bütün vatandaşlarımızın ‘Ahilik Haftası’nı kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.