1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ahilik Haftası Kutlandı
Ahilik Haftası Kutlandı

Ahilik Haftası Kutlandı

Kars’ta Ahilik Haftasının 29. yıldönümü kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlendi.

A+A-

Ticaret İl Müdürlüğü ve Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) tarafından Valilik önündeki Atatürk Anıtına çelenk sunulmasıyla başlayan etkinlik Küçük Sanayi Sitesinde devam etti.

Ahilik; sanatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir gelenektir. Ahilik; milletimizin sosyal hayatında daha Anadolu’ya yerleşmenin başlamasından itibaren birleştirici bir sosyal kurum vazifesi görmüştür. Yaklaşık bin yıllık geçmişiyle ahilik devlete ve millete sadakatin en önemli örneklerini sergilemiştir. Anadolu halkının ekonomik ve kültürel hayatında önemli bir yer tutan ahilik, dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın en güzel örneklerini yıllarca sergilemiş işçinin, üretenin, helal kazancın, dürüst yönetimin simgesi olmuştur. Bugün de Türkiye ekonomisinin temel taşı olan esnaf ve sanatkarlarımız, bu mirası devam ettirmekte ve gelecek nesillere aktarmaktadır. Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Veli’nin günümüzdeki temsilcilerinin onun bıraktığı mirası en güzel biçimde taşımak gerekmektedir. Bu önemli hizmet ülkemizde de Ahilik Haftası adı altında çeşitli etkinliklerle tüm il ve ilçelerde kutlanmaktadır

ATATÜRK ANITINA ÇELENK KONULDU

Hafta dolayısıyla Hükümet Konağı önünde bulunan Atatürk anıtına, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığının çelenginin konulmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

TİCARET İL MÜDÜRÜ ADEM BEYRİBEY AHİLİĞİN ÖNEMİNİ ANLATTI

Etkinliklere daha sonra Küçük Sanayi Sitesi’nde devam edildi. Dışarıda yapılması planlanan fakat havanın yağışlı olması sebebiyle içeri alınan programda günün anlam ve önemini belirtir konuşmalar yapıldı. İlk konuşmayı Ticaret İl Müdürü Adem Beyribey yaptı. Beyribey konuşmasında şunları söyledi:

“Medeniyet tarihine kültürümüzün armağan ettiği bir çok değer vardır. Bu değerlerden biri de, varlığını yüzyıllar boyunca devam ettirerek, Müslüman-Türk toplumunun ekonomik, sosyal ve kültürel hayatını tanzim eden ahilik kurumudur. Onuncu yüzyılın başlarında, Türklerin İslamiyeti topluluk halinde kabul etmelerinden sonra, Türk örf ve adetleri ile İslam inancının kaynaşmasından ortaya çıkan ahilik, dürüstlüğün, sevginin dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Günümüzün yükselen değerlerinin önemli bir kısmının özünde ahiliğin temel ilkeleri yatmaktadır. Tüketici hakları, sivilleşme, kooperatifçilik gibi kavramlar, ahilik kültürünün bir ürünüdür. Bu itibarle ahilik, yalnızca Türk insanının değil, bütün dünya toplumlarının örnek alması gereken bir insanlık ve ahlak sistemidir. Bugün pek çok toplumun, özlemle aradığı ve yokluğunu çektiği bu içtimai, iktisadi ve kültürel değerleri Türk insanı, yüzyıllar boyunca emsalsiz şekilde yaşamış ve yaşatmıştır. Ahilik kültürünü tarihimizin derinliklerine hapsetmek ve sadece belli gün ve haftalarda kutlamak bir anlam ifade etmemektedir. Atalarımız tarafından kurulan ve uygulanan sistemleri anlamak, anlatmak ve hep beraber yaşamak hepimizin ortak amacı olmalıdır. İnsanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde; dürüstlük, güvenilirlik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkelerini esas alan ahilik sistemini uygulamayı bugün de tam anlamıyla başarabilirsek yaşadığımız bir çok sorun kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Bu vesileyle ahilik haftası kutlamalarının bu amaca hizmet etmesini diliyor, sözlerime Ahi Evran’ın şu sözü ile son veriyorum: Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir, Akıl-ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir.” 

AHİLİK ANLAYIŞI HZ. ALİ İLE BAŞLAMIŞTIR

Ardından Vali Günay Özdemir bir konuşma yaparak ahiliğin önemine değindi. Vali Günay Özdemir, yaptığı konuşmasında, ahilik teşkilatının bizim gelenek ve göreneklerimizle birleşmiş, tarihimizden, inancımızdan haz almış, inancımızla bütünleşmiş bir anlayış biçimi olduğunu söyledi. Özellikle inancımıza baktığımızda ahilik anlayışının Hz. Ali ile başladığını belirten Özdemir, “Ahilik teşkilatı kendine has Anadolu’nun oluşturduğu, Anadolu insanının oluşturduğu bir yaşam biçimidir, bir kültür, bir medeniyettir. Esnaflarımızın, halkımızın özellikle bu anlayışı tekrar geliştirmesi gerekir.” dedi.

SANAYİDE AHİLİK YEMEĞİ

Konuşmaların ardından Vali Günay Özdemir, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, KESOB Başkanı Adem Burulday, Ticaret İl Müdürü Adem Beyribey ve kurum müdürleri tarafından yılın ahisi seçilen esnaflara kuşak bağlanarak plaket verildi. Ardından da hafta dolayısıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Ticaret İl Müdürlüğü birliği tarafından hazırlanan ahilik yemeği yenildi. Yemeklerin pişirildiği kazanlarda bulunan yemeği, Vali Günay Özdemir ve Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta tabaklara koyarak sanayi esnafına ikram etti.

Müftü Mehmet Genç’in de yemek duası yaptığı etkinliğe bir çok kurum müdürü ve esnaf katıldı.

Programın esnaf ziyareti bölümü ise havanın soğuk ve yağışlı olması sebebiyle ileri bir tarihe ertelendi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.