1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 2023 Vizyonu’na Kars’ın katkısı
2023 Vizyonu’na Kars’ın katkısı

2023 Vizyonu’na Kars’ın katkısı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kars Genç Girişimciler Kurulu (GGK) Başkanı Adem Çalkın, “2023 Vizyonu’na Kars’ın katkısı” konusunda bilgi verdi.

A+A-

Çalkın, “Türkiye, 2023 yılında 500 milyar doların üzerinde bir ihracatı hedefleyerek dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasında yer almayı planlamaktadır. Bu amaca ulaşmak için ülkemizin her iline büyük bir görev düşmektedir. Biz Kars ve Karslılar olarak üzerimize düşeni yapmaya ve çalışmaya hazırız.” dedi.

Kars’ın gelişmesi, göçün durması ve insanların geleceğini bu topraklarda görmesi için tüm Karslıların umut bağladığı projenin, Kars-Tiflis demiryolu projesi olduğunu belirten Çalkın, “Bu demiryolunun açılması sonucunda Serhat ili Kars’ın Gürcistan ve kardeş Azerbaycan ile bağlantısı sağlanacak, Kars eskiden olduğu gibi ihracat yapabilecek ve lojistikte önemli bir hizmet merkezi olacaktır. Kısacası Kars’ın kaderi değişecektir.” diye konuştu.

Çalkın daha sonra şunları söyledi:

“Bu amaçlara ulaşmak için kurulacak olan Lojistik Merkezin Mezra Köyü yakınlarında kurulacağı bilinmektedir. Biz Karslılar olarak Lojistik Üssün, Kars Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile Kars-Erzurum Bölünmüş Yolu arasındaki arazide kurulması durumunun da incelenmesini takdirlerinize arz ederiz. Bu arazinin çoğu kamu mülkiyetinde olup, mevcut demiryoluna (yaklaşık 1,5 km) ve Kafkas Üniversitesi’ne de oldukça yakındır. Lojistik Üssün bu arazide kurulmasının faydaları şunlar olacaktır;

OSB ve Lojistik Merkez entegrasyonu sağlanmış olacak, merkezde yer alacak gümrük tesisleri ile sanayici ve üretici ihracat için uygun ortama kavuşacaktır,

Üniversitenin genişleme sahası söz konusu araziye doğrudur. Yeni kurulan Mühendislik Fakültesi’nin ve muhtemel Teknokent’in Lojistik Merkeze yakın bir alanda kurulması sağlanacak, Üniversite-Sanayi işbirliği tesis edilecek, lojistik yazılımları için uygun ortam sağlanacaktır,

Şehir merkezine yakın olan arazinin ulaşım imkânları daha çeşitlidir. Arazi Kars Havaalanına da oldukça yakındır. Yeni terminal binasının tamamlanması ile ileride hava kargo için uygun ortam da sağlanabilecektir,

Bu hususların etüt edilmesi sonucunda Mezra Köyü Bölgesi yine de en uygun yer olacaksa bu durumda Kars OSB’ye demiryolu bağlantısının gerçekleştirilmesi ve bir yükleme-boşaltma istasyonunun kurulması isabetli olacaktır.

Kars’ın gelişmesi için sizin öncülüğünüzde hazırlanan bazı projeler de bizlere gelecek için umut vermektedir.

Bu kapsamda; Kars-Iğdır-Nahçıvan demiryolunun uygulama projelerinin hazırlanması ve yapım ihalesine çıkılması Kars’ı demiryolu kavşak noktası haline getirecektir.

Kars genç nüfusu ile geleceğe umutla bakmaktadır. Bu nedenle günümüzün önemli hizmet sektörlerinden birisi olan Çağrı Merkezi fırsatı Kars’ın genç nüfusu için gelecek vaad etmektedir.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.