1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. ABD'den Ani'ye 625 Bin Dolar
ABDden Aniye 625 Bin Dolar

ABD'den Ani'ye 625 Bin Dolar

Amerika'dan Ani Harabeleri İçin 625 Bin Dolarlık Restorasyon Ödeneği…

A+A-

Amerika Dışişleri Bakanlığı, Kars Ani Harabeleri’ne ait Kutsal Mesih Kilisesi’nin onarım projesi için Dünya Anıtları Fonu’na 625 bin dolarlık destek verileceğini açıkladı.

 

Amerikan Kongresi’nin 2000 yılında kurduğu ve Dışişleri Bakanlığı bünyesindeki Kültürel Koruma İçin Amerikan Büyükelçileri Fonu tarafından 2010 yılında maddi destek verilecek projeler belli oldu. Amerika’nın maddi desteğini açıkladığı kültür projelerinden birisi, Türkiye’deki en eski Ermeni yapılarına ev sahipliği yapan Kars’taki Ani Harabeleri’nde 11’nci Yüzyıl’dan kalma bir kilisenin onarılması.

 

Dışişleri Bakanlığı, Ani Harabeleri’ndeki Kutsal Mesih Kilisesi (Surp Prikitch) kalıntılarını koruma ve onarma projesi için Dünya Anıtları Fonu’na 625 bin dolar ayırdığını ilan etti. Dünya Anıtları Fonu, dünyanın çeşitli ülkelerindeki tarihi ve kültürel anıtları korumayı amaçlayan ve merkezi New York’ta bulunan bir kuruluş…

 

Dünya Anıtları Fonu projesine ilişkin bilgilere göre, söz konusu kilise, 1001 yılında Kraliçe Katramide tarafından yaptırılmış. Mimari açıdan Gotik bir eser olarak değerlendirilen kilise, 1996 yılından beri Dünya Anıtları Fonu’nun izleme listesinde yer alıyor. Fon, kilise yıkıntılarını onararak Ani Harabeleri’nin turistik cazibesini arttırmayı amaçlı-yor.

 

Amerika Dışişleri Bakan-lığı, 2010 yılında Kültürel Koruma İçin Amerikan Büyükelçileri Fonu kapsamında Moğalistan, Pakistan ve Afganistan’daki üç ayrı projeye de maddi yardımda bulunacağını açıkladı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.