1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 81 İlde Ortak Çalışma...
81 İlde Ortak Çalışma...

81 İlde Ortak Çalışma...

Kadın ve Kız Çocuklarının Hakları İçin 81 İlde Ortak Çalışma...

A+A-

İçişleri Bakanlığı, 81 ilin valiliğine gönderdiği genelgeyle, "Kadın ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı" çerçevesinde altı ilde sürdürülen çalışmalardan yararlanılarak, kadın ve kız çocuklarının insan haklarının korunması ve geliştirilmesine yönelik uygulama alanlarının yaygınlaştırılmasını istedi.

Sabancı Vakfı, İçişleri Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler'in birlikte yürüttüğü ''Kadınların ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı" çerçevesinde, kadın - erkek eşitliğinin sağlanması alanında altı ilde gerçekleştirilen çalışmalar Türkiye'ye yayılıyor.

İçişleri Bakanlığı, 81 ilin valiliğine gönderdiği genelgeyle, Ortak Program çerçevesinde, Kars, İzmir,  Nevşehir, Trabzon, Şanlıurfa ve Van'da yapılan çalışmalardan yararlanılarak, kadın ve kız çocuklarının insan haklarının korunması ve geliştirilmesine yönelik uygulama alanlarının yaygınlaştırılmasını istedi.

Ortak Programın amaçları

Ortak Program, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmayı; yerel yöneim, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve BM'yi bir araya getirmeyi; ulusal ve yerel düzeyde eşitliğin sağlanmasına uygun ortam hazırlamayı; kadın haklarını korumak ve geliştirmek için politik bir çevre yaratmayı amaçlıyor.

Ayrıca, kamuoyunu kadın hakları konusunda bilinçlendirmek; kadınları ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda etkin hale getirmek; kadınların ve kız çocuklarının eğitim düzeyini yükseltmek; yerel yönetimlerce belirlenen eylem planları kapsamında ortaya çıkacak projeleri destekleyerek hayata geçmelerini sağlamak da programın amaçları arasında.

Altı ilde uygulandı, Türkiye çapında etkisi oldu

Ortak Program çerçevesinde, kadın ve kız çocuklarına yönelik stratejik ve politika önerileri içeren yerel ve ulusal düzeyde düzenlenen eğitim ve toplantılara, 3 bin 420 kişi katıldı.

 

Ortak Programın uygulandığı altı ilde kadın ve kız çocuklarının hayat kalitesinin yükseltilmesine yönelik çalışmalara öncelik verileceğine ve uygulamaların sürdürülebilirliğine dair bir taahhüt belgesi olan "Yerel Eşitlik Eylem Planları" hazırlandı ve uygulanmaya başlandı.

 

Yerel Eşitlik Eylem Planlarının uygulanmasını sağlamak için altı ilde İl Kadın Koordinasyon Kurulları, valilik ve belediyelerde Eşitlik Birimleri, İl Genel Meclisleri ve Belediye Meclislerinde Kadın Erkek Eşitliği Komisyonları kuruldu.

 

Kadın danışma merkezleri, kız yurtları, sığınma evleri, kreşler kurularak, sokak ve caddelerin daha iyi ışıklandırılması sağlandı, kadınların mesleki eğitim imkânları arttırıldı.

Sabancı Vakfı, "Yerel Eşitlik Eylem Planları"nın hayata geçirilmesini sağlamak üzere altı pilot ilde 34 yerel projeye hibe verdi; projelerin yerel yönetimlerce sahiplenilmesi ve sürdürülmesiyle bugüne kadar yaklaşık 300 bin kişiye ulaşıldı.

 

Lise öğretmenleri arasında toplumsal cinsiyet bakış açısını geliştirmek amacıyla düzenlenen seminerlere bin 313 lise öğretmeni katıldı, 153 lise öğretmeni Mor Sertifika aldı.

Ortak Program, 2008'de BM Nüfus Fonu tarafından dünyada "En İyi Hak Eksenli" programlardan biri seçildi.

 

Programın yürütüldüğü iller bazında 2004 yerel seçimleri ile 2009 yerel seçimleri kıyaslandığında kadınların seçilme oranında yüzde 57 artış görüldü.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.