1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 7’den 70’e Türkülerle Kars
7’den 70’e Türkülerle Kars

7’den 70’e Türkülerle Kars

7’den 70’e Türkülerle Kars Ses Yarışması...

A+A-

15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası olarak etkinlikleri kapsamsında Kars’ta ilk kez düzenlenen 7’den 70’e Türkülerle Kars Ses Yarışması renkli görüntülere sahne oldu. Finale kalan 10 yarışması 1’i Kağızman yöresine ait olmak üzere değişik yörelerden türkülerle çıktıkları sahnede performanslarıyla gönüllerde taht turdular. İlk üçe giren yarışmacılara ise tam, yarım ve çeyrek altın hediye edildi.

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Konferans Salonu’ndaki yarışmaya Vali Günay Özdemir, Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun, Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, diğer daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, bu yıl 39.’su kutlanan Turizm Haftası kapsamında Kars’ta da bazı etkinliklerin düzenlediğini söyledi. Bunlardan, 14-15-16 Nisan tarihlerinde İstanbul Devlet Tiyatrosu konserinin yanında bu hafta içerisinde bir dizi etkinliğe yer verildiğini belirtti. Ayrıca, Kars’ta unutulmaya yüz tutmuş Kars türküleriyle birlikte 7’den 70’e Türkülerle Kars Ses Yarışması düzenlediklerini ifade eden Doğana, ses yarışmasının 10 Nisan’da elemelerinin olduğunu,  bugün de finalini yaptıklarını aktardı. Toplam 27 yarışmacının katıldığını 10’unun ise finale kaldığını hatırlatan Doğanay, birinciye tam altın, ikinciye yarım altın ve üçüncüye de çeyrek altının ödül olarak belirlendiğini kaydederek yarışmanın amacıyla ilgili şunları söyledi:

“Bizim bu etkinlikte ki amacımız; Kars’ın unutulmaya yüz tutmuş olan türkülerini ortaya çıkarmak ve aynı zamanda Kars’ta unutulmaya yüz tutmuş olan güzel sesli insanları ortaya çıkarabilmektir. Bunun için de böyle bir etkinliği ilk kez yaptık. Başarılı olacağımıza da inanıyoruz. Yaş aralığı belirlemedik ‘sesine, müziğine, kulağına güvenen herkes gelsin buyursun katılsın yarışmamıza’ dedik. O yüzden 7’den 70’e ses yarışması diye koyduk adını, sloganımız da buydu. Bir ilk yapalım dedik ve böylece harekete geçtik. Kars’ta Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ilk defa bir ses yarışması düzenleniyor. Eğer bu yarışma tutarsa yani istediğimiz gibi giderse biz bundan sonra bunu periyodik bir şekilde yapmayı düşünüyoruz. Belki iyi, güzel ve terbiyeli sesleri bakanlığa kadar götürebilmeye nail oluruz diye düşünüyorum. Böylece Kars’ın da hem aşıklık hem de güzel ses geleneğini de devam ettirmiş olacağız inşallah. Başarılı olmaya çalışıyoruz, ilimizde değişik şeyler yapalım dedik ve inşallah başarılı da olacağız. Biz bu tkinliğin hiçbir alanında bulunmadık, sadece afişleri bastırdık, salon tesis ettik bir de ödüllerini vereceğiz inşallah. Başarılı olmalarını diliyorum.”

Bu sene 39.’su kutlanan turizm haftasının etkinliklerinin nihayet kazasız belasız sonuna gelmiş olmalarının sevincini yaşadıklarını da vurgulayan Doğanay, Kutlu Doğum Haftası ve Ermeni mezaliminin 100. yılının da aynı haftaya denk gelmesiyle etkinlikleri biraz kısıtlı tutuklarını söyledi. Bu önemli haftanın öncelikle memleketimize, bölgemize özelde de Kars’a hayırlı olmasını dileyen Doğanay şöyle konuştu:

“Malumunuz Kars, Aras Nehriyle Kur Nehri arasına sıkışmış bir havzadır. Doğal olarak bu havzada birçok medeniyet yaşamıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı 2 Mart 2000 yılında 15 tane şehri marka kent ilen etmiştir. Marka kent ilan ederken de tesadüfi olarak marka kent ilan etmemiştir. İşte bu havza içerisinde yaşayan ve çok kültürlü medeniyetlere ev sahipliği yapan Kars şehrini 15 marka kent içerisine koymuştur. Bunun sebebi de hem coğrafi özelliği hem köprü olma özelliği hem de çok kültürlülüğe ev sahipliği yapmasından kaynaklanmıştır. Kars’ta 2010’da belgeli 6 tane turizm işletmeli otel varken 2014 yılı sonu itibariyle bugün 12 tane turizm işletme belgeli otel 11 tane de yatırım işletmeli belgeli otel hizmete girmiştir. Yine 2010 yılı itibariyle 64 bin 500 kişi turizm işletme belgeli olarak otellerde konaklarken 2014 yılı sonu itibariyle 85 bin 890 kişi turizm işletmeli belgeli otellerde konaklamıştır. 319 bin kişi Kars’ta konaklamıştır. Doğal olarak Kars’taki turizm grafiğimiz sürekli olarak yukarıya gitmişti. Bu yukarıya gidişte başta sayın valimizin bize vermiş olduğu destekler daha sonra yerel yönetimlerin verdikleri destekler ve üniversitemizin verdiği destekler için hepsine teşekkür ediyor ve iyi eğlenceler diliyorum.”

Jüri üyeliğini Konservatuar öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Aşkın Çelik, Prof. Dr. Refik Emrani ve Yrd. Doç. Dr. Adem Baklaya’nın yaptığı yarışmada sırasıyla; Serdar Ulu, Ezgi Doğan, Özge Doğan, Erdinç Doğan, Rüya Aydın, Sinan Kızılateş, Binali Bulut, Kader Özer, Faruk Akan ve Ceylan Özsever sahne aldı. 1’i Kağızman yöresine ait diğerleri farklı bölgelerden 10 eser seslendirildi. Ses yarışmasına katılanların sahne performansı izleyicilerden büyük alkış aldı. Yaklaşık 1 saat süren yarışmanın birincisi Rüya Aydın, ikincisi Erdinç Doğan, üçüncüsü de Kader Özer oldu. Birinciye tam, ikinciye yarım, üçüncüye de çeyrek altın ödül olarak verildi. Ödüllerini Vali Günay Özdemir ve Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun’dan alan yarışmacılar ses yarışmasında emeği geçenlere teşekkür ettiler. Vali Günay Özdemir de yarışmacılara başarılar diledi ve seçtikleri bu önemli yolda yılmadan, usanmadan devam etmelerini istedi.

Yarışmada ayrıca, Turizm Haftası süresince çeşitli dallarda düzenlenen yarışmalarda dereceye giren ilk ve ortaokul öğrencilerine de ödülleri Vali Günay Özdemir tarafından verildi.

Program, hatıra fotoğraflarının çekimiyle son buldu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.