1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 2015 pancar fiyatı 3 milyon TL
2015 pancar fiyatı 3 milyon TL

2015 pancar fiyatı 3 milyon TL

Kars’ta 2015 yılında pancar çiftçilerinin bakiye oranı olarak belirlenen 3 milyon TL, Kars Şeker Fabrikası’na ulaştı.

A+A-

Kars Şeker Fabrikası’na 2015 yılında teslim edilen pancarların bakiyesi olarak belirlenen 3 milyon TL ve 100 bin ton olarak belirlenen pancar kotası, 2016 yılı için ümit vaat ediyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Kars Şeker Fabrikası Müdürü Abdullah Necli, “2015 yılında pancar tarımına başlandığında tohum, gübre, avans ve nakliyesine kadar desteklemeler olmuştu. Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü’nce pancar sözleşmesinde yer alan bu avanslar pancar tarımını ilimizde geliştirmek için önemli rol oynamaktadır. Çiftçilerimiz cebinden bir lira çıkmamaksızın pancarlarını fabrikamıza teslim etmişlerdir.” şeklinde konuştu.

Pancarın Kars’ta Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir digestiona sahip olduğunu kaydeden Necli, “Bu durum pancar taban fiyatının 190 TL’den 213 TL’ye çıkmasını gerektiriyor. Pancar tarımı Kars’ta çok önemli ve taban fiyatının artıyor olması, bizlerin de yaptığımız çalışmalar neticesinde 2012 yılı pancar üretim alanları esas alınmak suretiyle, 2016 yılı iş programında Kars için pancar kotası 100 bin ton olarak belirlendi. 100 bin tonu inşallah başaracağız. Taban fiyatının artması çiftçilerimizi de ziyadesiyle memnun etti. Kotanın artıyor olması fabrikamızın çalışacağı noktasında bizlere umut veriyor ve çalışma azmimizi güçlendiriyor.” dedi.

2016 yılında birlik ve beraberlik içerisinde Kars Şeker Fabrikası’nın çalışması adına çiftçilerle ele ele olacaklarının altını çizen Abdullah Necli, “Bilindiği üzere Kars’ta kış mevsimi çok ağır geçmekte. Bu nedenle çalışmalarımızı Şubat ayına erteledik. Şubat ayı itibariyle Tuzluca’dan başlayarak pancar tarımının geliştirilmesi noktasında çiftçilerimize destek olacağız. 2015 yılında yaptığımız çalışmaların üstüne koyarak, geliştirerek çiftçilerimizle omuz omuza bu yükün altından kalkacağız. Kotanın 100 bin ton olması aynı zamanda bizim çalışma sahamızı genişletecek, geliştirecek ve bizleri çok iyi noktalara taşıyacaktır. Pancarcın kilosu 19 kuşuş, 1 ton 190 TL değerine sahip olmakla beraber bu yüzde 16 polarizasyona göre belirlenen bir rakamdır. Kars’ta yetiştirilen pancarın (digestion) şeker oranının yüksek olması taban fiyatını yükseltiyor ve Kars’ı bu noktada bir adım daha ileriye taşıyor. Burada çiftçilerimiz 23 TL kadar taban fiyatlarının üzerinde karşılık alıyor.” ifadelerini kullandı.

İlçe kaymakamlarına, belediye başkanlarına da çağrıda bulunan Necli, “Bu noktada desteklerini bekliyoruz. Hep birlikte omuz omuza verelim fabrikamızın bacası 2016 yılında da sürsün, bayrağımız dalgalansın.” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.