1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. 2012 Restorasyon Yılı Olacak
2012 Restorasyon Yılı Olacak

2012 Restorasyon Yılı Olacak

Vali Ahmet Kara, 2012 yılının Kars’ta restorasyon yılı olacağını açıkladı.

A+A-

Geçtiğimiz günlerde Ankara’da yaptığı temaslar sırasında Turizm Bakanlığı müsteşarları ve bazı yetkililer ile görüştüğünü belirten Kara, Turizm Bakanlığı tarafından başta Ani Harabeleri ve Kars merkezde bulunan bazı tarihi eserler üzerinde aktif olarak restorasyon ve konservasyon çalışmaları yapılacağını söyledi.

Kars’ta yeni kurulan Koruma Kurulu’nun çalışmalarına başlaması nedeniyle artık başka bahanelerinin kalmadığını da vurgulayan Kara, “Kars’ta bu yıl restorasyon işleri ile çok yakından ilgileneceğiz. Çünkü Koruma Kurulu Kars’ta da kuruldu. Artık bu konuda bizim başka bir bahanemiz kalmadı. Koruma Kurulu daha önce Erzurum’da idi. Oraya gönderdiğimiz dosyalar ‘gidip bir türlü geri gelmiyor’ diye bahane ediyorduk. Ama bu kurul artık Kars’ta da olduğu için müracaat ettiğinizde ertesi hafta hemen karar çıkmış oluyor.” dedi.

EBUL MENUCHER CAMİİ İBADETE AÇILACAK.

Turizm Bakanlığı müsteşarı ve yetkililerinin yakında Kars’a çıkarma yapacaklarını da belirten Kara, “Ani Ören Yeri’nde yüzyıllardır ayakta durmak için direnen tarihi binaların dış tehditlerden korunması için ve kullanılacak duruma gelmesi gibi önemli bir çalışma bu güne kadar yapılmamıştı. Biz zaten Ani ören yeri içerisinde bulunan Ebul Manucher, Tirgan Honets ve Selçuklu Sarayı gibi ayakta kalmış 12 binada bir takım eksiklikler olduğunu zaten biliyorduk. Ödeneğimiz de olmasına rağmen bazı sebeplerden dolayı harcayamıyorduk. Bu sorunu Turizm Bakanlığımız ile yaptığımız görüşmeler sonunda çözdük. Turizm Bakanlığı müsteşarı ve bazı yetkilileri de bu konularla ilgili olarak yakında Kars’a bir çıkarma yapacaklar. Turizm Bakanlığı bizlere söz verdi ve eserler restore edilecek. Bakanlık yetkilileri ayrıca Muradiye Hamamı’nın da onarılacağı sözünü verdiler. Ama daha önce de açıkladığımız gibi Muradiye Hamamını Özel İdare marifetiyle kendimiz onaracağımızı açıklamıştık. Kars’ta ki tarihi evlerin restorayon işleri aslında çok ta zor olan işler değildir. Bu binaların çoğu taş yapılardır, duvarları ve iskeletleri sağlamdır. Kapı ve pencereleri de bozulmuştur.” dedi.

GAZETECİLER FAHRİ ELÇİ OLSUN.

Kars’ta sayısız tarihi ev olduğunu ve bu evlerin sahiplerinin ortada olmadığına da dikkat çeken Kara, gazetecilerin bu kişilerin bulması için basın marifetiyle kendilerine yardımcı olmalarını istedi. Kara, “Bu eserlerin bir çoğunun sahipleri belli değil. Gelin siz gazeteciler fahri elçi olun ve bu tür binaların sahiplerini bulun. Restorasyon konusunda çaresizlerse onlara Valilik olarak yardımcı olalım. Çünkü birçoğun sahiplerini bulamıyoruz. Bazılarının da sahipleri var ama mirasçıları çok olduğu için bir türlü bir araya gelemiyorlar. Ne atıyor, ne satıyor ne sahip çıkıyorlar, ne de bırakıyorlar biz restore edelim. Örneğin Kars’ta en güzel tarihi binalarımızdan birisi rahmetli Tuncer Güvensoy’un Evi’dir. Ben geçtiğimiz gün Ankara’da Gültekin Güvensoy ile karşılaştım. Kendisine ‘maddi durumunuz çok iyi neden bu evi restore etmiyorsunuz?’ diye sordum. O’da bana ‘kardeşim öldükten sonra o bina da hanımına düştü. Hanımı ise Çorumludur ve Çorum’da oturuyor. Bizimle de bir hukuku yok. Bu nedenle de ne onarıyor, nede satıyor. Dolayısıyla da bizlerde sahip çıkamıyoruz.”diye konuştu.

TOKİ BAŞKANI, TOKİ’NİN RESTORASYON YARDIMINDAN YARARLANIN!

Vali Kara, Ankara’da TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ile görüşmesi sırasında Bayraktar’ın Karslılara selam gönderdiğini ve Karslıların TOKİ’nin restorasyon yardımlarından faydalanmalarını istediğini de belirtti. Kara bu konuda da “Ankara’da görüşmelerimiz sırasında TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Karslılara selamlarını iletti. ‘Karslılar TOKİ’nin restorasyon yardımlarından faydalansınlar. Biz tarihi binaların hem restorasyonunu yapalım hem de yüzde 3 veya 4’lük faizlerle restorasyon kredisi verelim’ dedi. Çünkü Kars’ta sayısız restore edilmemiş tarihi bina var. Ama bunlardan çoğu şahıslara aittir. Az bir kısmı da kamuya aittir. Ayrıca Osmanlı Evleri ile ilgileneceklerini ve programlarına aldıklarını ve Belediye ile görüştüklerini söylediler.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.