1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 111 yıllık Rus Kapısı
111 yıllık Rus Kapısı

111 yıllık Rus Kapısı

Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Kardeştepe Köyü’nde 111 yıl önce Rus ustaları tarafından yapılan tarihi binanın salon kapısındaki sistem görenlerin büyük ilgisini çekiyor.

A+A-

Müzeyyen Öztürk’e ait evin Rus mimarisi ve salonundaki giriş kapısı ile oturma odasındaki para kasası ilk günkü gibi sağlamlığını koruyor.

Arpaçay’ın yerleşik köylerinden olan Kardeştepe köyünde bulunan bu tarihi bina bir dönem cami olarak da kullanılmış. Binanın en dikkat çeken bölümleri ise misafir odasının giriş kapısı. Bu kapı 111 yıldır aynı özelliklerde kullanılıyor. Kapının kilit sistemi oldukça ilginç. Kapıya ağır bir tokmak asılı ve kapı örtüldüğünde bu tokmak sıkıştırma yaparak kilit sistemi görüyor. Makarası, kullanılan kalın ip ve tokmak halen ilk günkü gibi oldukça dikkat çekici. Odayı girişte ise yine o dönemden kalma bir şömine bulunmakta. Ayrıca oturma odasında da yine o eski yıllara ait bir para kasası var.

Müzeyyen Öztürk’ün oğlu Ünsal Öztürk, “111 yıl önce dedem Hasan Öztürk tarafından Rus ustalarına yaptırılmış bir bina. O zamandan bu zamana da kadar dekorunu muhafaza edebildik. Bunan sadece üst çatısı tarafımızdan yapıldı. İçerisinde hiç bozulmadan duran kapı., şömine ve kasa bulunmakta. Köye gelip gidenler, araştırmacılar eve gelerek inceleme yapmaktalar. Bizde .u şekliyle koruduk ve korumaya devam edeceğiz.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.