1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 1064 Anadolu’nun fethi
1064 Anadolu’nun fethi

1064 Anadolu’nun fethi

Türklerin Anadolu’ya girişi 1064 Anadolu’nun fethiyledir...

A+A-

Kars Kent Konseyi Genel Sekreteri Doç. Dr Ömür Deveci, 1071 olarak bilinen Türklerin Anadolu’ya girişinin 1064 Anadolu’nun fethiyle olduğunu ve törenlerin de 16 Ağustos’ta yapılması gerektiğini söyledi.

Konuyla ilgili Kafkas Haber Ajansı’nın sorularını cevaplayan Deveci, “Orta öğretim tarih kitaplarında anlatıldığı kadarıyla Türk’lerin Anadolu’ya girişi 1071 Malazgirt zaferiyle oldu. Fakat şu bir gerçek ki Türklerin Anadolu’ya girişi 1064 Anadolu’nun fethiyledir. Dolayısıyla biz Kent Konseyi olarak bu bilgi yanlışlığını bir şekilde düzeltebilmek için Milli Eğitim Bakanlığına bir başvuru yapmayı düşünüyoruz ve bu yanlışın bir şekilde düzeltilmesi için uğraşacağız.” dedi.

Ani’nin Anadolu’nun giriş kapısı olduğunu belirten Deveci, “O zaman Sultan Alparslan Ani’yi alarak mı Anadolu’ya giriş yapmış oluyor yoksa Malazgirt’i alarak mı Anadolu’ya girmiş oluyor? Doğru zaten bütün gerçekliğiyle ortadadır.” dedi.

Deveci daha sonra şunları söyledi:

“Bu anlamda Ani’nin fethinin 950. yılı münasebetiyle Valiliğin bir programı olacaktır. Fakat orada da ben ciddi anlamda bunun kabul görüleceği kanaatinde değilim. Valilikteki toplantıda da bunu dile getirdim. Takdir edersiniz ki halka bir şeyi öğretebilmek için halkın anlayacağı bir dilden anlatılmalıdır. Karslı yeterince Kars tarihini bilmiyor. Malumunuz 10–12 yıl öncesine kadar da Kars halkı Harakani’nin kim olduğu neler yaptığı hususunda pek bir şey bilmiyordu. Çıkıp 10 kişiye sorsanız belki 8–9’u Ani’nin fethi olan 1064’ün ne anlama geldiğini bilmez. Valiliğimiz bu konu da Ani’yle ilgili çok güzel bir program hazırlamış. Bizde belediyeyle birlikte bu programın içerisindeyiz. Fakat bunun halka daha iyi anlatıla bilmesi için bir fetih şöleninin yapılmasını, bunun canlandırılmasını halkın daha iyi anlaması açısından isterdim. Biz biraz maddi imkânsızlıklarımızdan kaynaklı bunu gerçekleştiremedik. Maddi imkânsızlıklar da belki halledilebilirdi ama bizden daha üsteki kurumların yapmış olduğu programa alternatifler katmak istemedik. İnşallah ilerleyen yıllarda daha önemli programlar yapılır ve halk da 1064 ü daha iyi anlayarak 16 Ağustos’ları kutlar. Nasip olursa 16 Ağustos kutlamalarından sonra biz Milli Eğitim Bakanlığına 1064’ün Türklerin Anadolu’ya girişi olarak anlatılması için dilekçeyle başvuru yapacağız.” 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.